nedjelja, 27. prosinca 2020.

Video: Kako je izgledala "Lastavica" do 1991.godine



Video na osnovu kojeg se možemo uvjeriti u istinitost  kur' anskog ajeta "da Allah stanje jednog naroda neće promjeniti dok on sam sebe ne izmjeni". Sudeći po videu koji kruži fejsbukom, ovaj narod se zaista izmjenio. Samo konji, janjetina, pive i konjak ostali su isti.
Do 1991.godine Lastavica je bila narodni zbor koji se održavao na 27.juli, Dan ustanka naroda BiH u Narodno oslobodilačkom ratu 1941-1945.
Nakon agresije na Republiku BiH i krvavog rata 1992 -1995 ovaj zbor se pretvorio u vjersku kulturnu manifestaciju koja se dešava u organizaciji Muftijstva zeničkog
prve nedjelje mjeseca augusta, kada se Bošnjaci okupe kako bi proučili dovu za kišu, klanjali podne namaz i družili se sa rodbinom i komšijama u hladovini borove šume.

Autor videa koji kruži fejsbukom je Bošnjak koji već dugo vremena živi i radi u Evropi i očigledno je da mu nedostaju, kako kaže: "ta bivša, lepa vremena". U skraćenom, trinaestominutnom videu pogledajte kako je nekada bilo na narodnom zboru "Lastavica".








Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...