ponedjeljak, 21. prosinca 2020.

Bh blok i Irma Baralija poput Snage Centra u Zenici "pomela" na listi za Gradsko vijeće?!


"Irma Baralija "pomela" na listi za Gradsko vijeće, osvojila više od 2.500 glasova",piše portal klix.ba. Nešto slično kao Eldin Vrače 2016.godine u Zenici kada je sa Snagom Centra osvojio 6 vijećničkih mandata koje su sami vijećnici veoma brzo prokockali i sveli na nijednoga. Da li će se isto desiti i u Mostaru sa Bh blokom?

Čelnik HDZ-a Dragan Čović još sinoć je najavio da će razgovarati s Izetbegovićem o novoj vlasti u Mostaru, dok za Koaliciju za Mostar ( SDA, SBB, DF, S BiH i BPS ) vjerovatno postoji i ona druga opcija s Bh. blokom (SDP BiH - Naša stranka) ali naravno od toga zavisi mnogo, a prije svega zainteresiranost opozicije da uđe u vlast sa SDA.


Bh blok se za početak izjasnio kako neće sa SDA ne navodeći poseban razlog. Ako je u pitanju cilj održavanja Dragana Čovića na vlasti kao jedinog legitimnog predstavnika Hrvata, vrata su im širom otvorena, ali onda ne bi bili "snaga centra".
"Historijski izbori, a kako stvari trenutno stoje, možda i historijski rezultati Bh. bloka, pogotovo kada govorimo o području Stari grad. Naravno, nećemo još proglašavati pobjedu, ali smo jako sretni", istaknula je Baralija.
A zbog čega su tako sretni? Krije li se odgovor u njenoj nedavnoj izjavi u kojoj je rezignirano i razočarano konstatovala “da je hrvatski narod opravdano frustriran zbog svoga položaja i neravnopravnosti”. Ako je u tome stvar, Baralija  konačno može biti zadovoljna, osvojila je veliki broj glasova u Starom Gradu, a eventualnim ulaskom u vlast sa HDZ-om hrvatski narod neće više imati razloga za frustriranost. Sve zavisi od njihovog cilja, odnosno žele li ostati "snaga centra" ili žele vlast. U Zenici su pošto poto željeli biti dio vlasti i raspali su se zbog toga. Zenica im može biti svojevrsna škola i pokazatelj da je sve prolazno samo interesi vječni.

Inače, prema trenutnim, nepotpunim i neslužbenim, podacima nakon lokalnih izbora u Mostaru, a na osnovu više od 90 posto prebrojanih glasačkih listića Koalicija za Mostar 2020 koju čine SDA, SBB, DF, S BiH i BPS ima sigurnih 12 mandata u Gradskom vijeću Mostara, kojeg čini 35 vijećnika. BH blok, odnosno, SDP i Naša stranka, za sada, imaju pet mandata, HDZ BiH ima 13 mandata, HRS tri, a jedan pripada listi SNSD-a i SDS-a.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...