ponedjeljak, 14. prosinca 2020.

Admir Rahmanović: vaš javni humanitarni rad je tek dio izbornih kampanja i političkih poena gdje nikada ne propuštate da se fotografišete i pozirate

Foto ilustracija

Zeničanin Admir Rahmanović, koji živi u Švedskoj, proteklih dana je putem svog privatnog Facebook profila pozvao prijatelje širom svijeta da se odazovu akciji prikupljanju sredstava za pomoć UG Lotos i Pomirenje iz Zenice, piše portal radio Zenit.

Nakon toga je na mail adrese Gradonačelnika Grada Zenice, Gradskog vijeća i Premijera ZDK  uputio  apel da se  institucionalno pomogne zeničkim udruženjima. Njegov dopis prenosim u cjelosti:

Poštovani,

Ponukan humanitarnom akcijom za UG Lotos Zenica, te UG Pomirenje Zenica koju sam sa prijateljima pokrenuo i okončao obraćam vam se i apelujem na slijedeće.

Pomenuta udruženja su dnevni centri za pomoć djeci sa posebnim potrebama (Lotos), te djeci koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica (Pomirenje). Riječ je zapravo o jednim od mnogih volonterskih i altruističkih udruženja koja pomažu djeci koju je i sistem i društvo prepustio dobroj volji građana. Njihovo postojanje je mnogo puta dovedeno u pitanje i ovih dana se pomenuta udruženja bore sa plaćanjem najamnina u prostorima u kojima su stacionirani, obezbjeđivanjem obroka djeci, školskog pribora, te raznih psihosocijalnih projekata pomoći koji su toj djeci jako potrebna. Zbog toga, pokrenuli smo akciju i pomogli smo im kratkoročno sa njihovim egzistencijalnim problemima.

Poznato mi je da i vi svi adresirani pomažete humanitarno, ali nažalost vaš javni humanitarni rad je tek dio izbornih kampanja i političkih poena gdje nikada ne propuštate da se fotografišete i pozirate. 

Foto ilustracija

Neću se služiti parolama da se vi vozite u udobnim autima sa ličnim vozačima, dok su mnogi građani na ivici gladi, jer ne bih vam osporavao udobnu vožnju. Ali vam mogu i hoću spočitati da činite malo ili nimalo za najranjivije skupine našeg društva, djecu. Niste vi zapravo vični ni da odraslima pružite sistem socijalne zaštite, ali je sramotno da ni za djecu to niste u stanju obezbjediti. Sramno je da pričate o bilo čemu drugome sve dok je ijedno dijete u vašem gradu, kantonu i državi nema potpunu i neupitnu socijalno-zdravstvenu zaštitu. Sistem je nažalost omogućio da vašu odgovornost promptno prebacite na drugi nivo vlasti i uprave. Ako zagledamo bolje u naše budžete, to je tek loše opravdanje i još lošija politika.

Obzirom da ne postoji moralna obaveza s kojom vas mogu ja ili bilo ko drugi animirati, postoji zapravo zakletva koju ste položili. Zakon je naziva kao svečanu, ali pravno ona vas ukratko obvezuje da radite u službi građana. Obzirom da je pravo na socijalno-zdravstvenu zaštitu djece zakonski obavezujuće za vas, ukoliko ne zakažete hitnu sjednicu skupštine ZDK, te hitnu sjednicu GV Zenica sa hitnom tačkom dnevnog reda o regulisanju podrške udruženjima koja se bave socijalno zdravstvenom pomoći maloljetnim osobama, ne preostaje drugo nego da vas se tuži. Položili ste zakletvu i gazite je svakodnevno. Ali postoje zapravo i zakonske regulative koje vas hoće i mogu natjerati da radite vaš posao. Dokažite da griješim i uvjerite me u suprotno. 

S poštovanjem,
Porezni obveznik
Admir Rahmanovic

zenit.ba/32.vijecnik



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...