ponedjeljak, 9. ožujka 2020.

Socijalna samoposluga: pedesetak donatora zainteresovanih za ovaj sistemski način borbe protiv siromaštva!


Udruženje GEOPA iz Zenice kroz svoj rad već godinu promoviše i socijalno poduzetništvo kroz organizovanje okruglih stolova u saradnji s partnerima iz OCD-a, a posljednji projekt koji planiraju realizirati baziran je na socijalnoj samoposluzi koja bi trebala biti prva ovog tipa u Bosni i Hercegovini, koja će raditi kao i svaki trgovački objekt.

"Imam potrebu, da kao neko ko je osmislio projekat "Socijalne samoposluge", ukažem na nekoliko stvari koje se tiču samog projekta", objašnjava Said Bečić na svom facebook profilu.

U dosadašnjoj akciji prikupljanja donacija (koja traje već skoro dva mjeseca) oko sebe smo okupili pedesetak donatora. Prosječna visina donacije je oko 60 KM što je za nas jako visok nivo doniranja jer smo mislili, kada smo pozivali da se donira da taj prosjek ne prelazi 30 KM.
Sa druge strane postavili smo cilj da do maja 2020.godine se javi 1000 donatora, što na našu žalost vjerovatno nećemo moći ostvariti. Razloga, zašto nismo ostvarili zacrtane ciljeve (barem za sada), ima jako mnogo i o njima sada ne želimo da govorim i da ih analiziram. Sada samo želim da najjednostavnijim riječima opišem o kakvom se projektu radi :

Cilj projekta jeste pomaganje domaćinstvima koja su u socijalnoj potrebi. Svako domaćinstvo koje će postati članica socijalne samoposluge, putem javnog poziva, morat će dokazivati svoj status dostavljanjem određene dokumentacije koja će potvrditi socijalno stanje te porodice ( po unaprijed pripremljenim kriterijima). Dokazanim statusom porodica će dobiti elektronsku člansku karticu kojom će kupovati osnovne životne namirnice jeftinije do 30% od uobičajenih cijena. Potpisujući protokol sa tri udruženja (penzionerima, borcima i invalidima rada u Gradu Zenica) stvorili smo pretpostavke za budućih 30.000 potencijalnih članica socijalne samoposluge.

Pretpostavimo da ta "neka socijalna samoposluga" ima 1.000 članova (u šta sam siguran 100%). I kupovinom u socijalnoj samoposluzi svakom od tih 1.000 domaćinstava uštedimo 50 KM, time na mjesečnom nivou kao organizacija svojim radom uputimo SADAKU ili POMOĆ u vrijednosti od 50.000 KM. Godišnja pomoć onima kojima je pomoć neophodna bila bi 600.000 KM.
NAŠ ISTINSKI CILJ U PRVOJ GODINI RADA SOCIJALNE SAMOPOSLUGE JESTE 10.000 ČLANOVA. AKO SVAKOM TOM ČLANU MJESEČNO OMOGUĆIMO JEFTINIJE KUPOVANJE OD 50 KM, NAŠA ORGANIZACIJA ĆE UŠTEDITI SOCIJALNO UGROŽENIM DOMAĆINSTVIMA 6 miliona KM za godinu dana.
PO MENI OVO JE SISTEMSKI NAČIN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA.

Link za donaciju:

https://www.gofundme.com/f/podrska-socijalnoj-samopozluzi?utm_source=customer&utm_medium=copy_link-tip&utm_campaign=p_cp+share-sheet

Donacija putem žiro računa:
1990510059310308
Na ime: Udruženje GEOPA ZENICA
Svrha: uplata donacije za projektat : "Socijalno poduzetništvo-čini dobro, osjećaj se dobro"

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...