četvrtak, 12. ožujka 2020.

Znate li zašto općina Žepče obrazovnu nastavu zbog korona virusa odgađa dan kasnije?

Prema preporuci Federalnog ministarstva,  ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić juče je potpisao odluku o obaveznom obustavljanju nastavnog procesa i pohađanja Progama obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja radi prevencije djeovanja i suzbijanja širenja corona virusa (COVID-19)
Odluka je stupila na snagu od 12. marta i traje do daljnjeg.

Međutim, ovu odluku neke škole na području Zeničko dobojskog kartona nisu uvažile.
Mediji su izrazili čuđenje naspram takvog stava tj.činjenice  da se općina Žepče ne pridržava odluke ministarstva obrazovanja Zeničko dobojskog kantona što je izazvalo određeno nezadovoljstvo kod dijela stanovništva koje gravitira na tom području. U međuvremenu, općinski načelnik donosi odluku da se nastava ipak obustavlja, ali počevši od 13.marta, dan kasnije. A, evo zašto.

Općina Žepče je nadležna za osnovno i srednje školstvo na svome području. Skupština Zeničko – dobojskog kantona, je na temelju članka 37. Stav 1. toč. f , članka 38. stav 1. toč. b i članka 69. Ustava Zeničko – Dobojskog kantona, na 33. sjednici, održanoj 28.7.2009. godine, donijela je Zakon o prenošenju mjerodavnosti Zeničko- Dobojskog kantona na djelatnost osnovnog i srednje obrazovanja na općinu Žepče, objavljenog u Službenim novinama Zeničko – dobojskog kantona, broj XII, od 14.08.2009. godine.


Nakon toga donesena je Odluka o primjeni Zakona o osnovnoj školi i Zakona o srednjoj školi na području općine Žepče, na privremenoj osnovi /“Službeni glasnik općine Žepče“ broj 5/09/, Pravilnik o postupku utvrđivanja uvjeta i o sadržaju i načinu vođenja Registra osnovnih škola, Pravilnik o postupku utvrđivanja uvjeta i o sadržaju i načinu vođenja Registra srednjih škola, („Službeni glasnik općine Žepče broj 1/2010“).

Sve škole upisane su u Registar osnovnih škola i Registar srednjih škola koji se vodi u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti općine Žepče.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...