ponedjeljak, 22. srpnja 2019.

Vinjete: Građani će morati plaćati mjesto za parking i ako ono nije slobodno

Mi smo građani koji po pravilu reagujemo uvijek kasno?!
Primjera radi, navest ću Odluku o uvođenju "parking vinjeta" o kojoj se poslednjih nekoliko dana priča, kao o jednoj dobro osmišljenoj pljački ionako osiromašenog naroda. Navodno, prema toj odluci, više nećete moći svog limenog ljubimca držati besplatno ispred zgrade u kojoj živite ali to neće značiti da ćete imati osigurano parking mjesto, tj. plaćat ćete za ne/pruženu uslugu od strane JP “Parking-servis” Zenica. Naravno, nećete moći više otići npr. iz Crkvica u Blatušu u goste a da ne platite parking.

O čemu se radi?

Gradsko vijeće je prošle godine donijelo odluku o uvođenju "parking vinjeta", medij pod kontrolom osnivača u martu najavio a gradonačelnik tri mjeseca poslije izradio pravilnik o zonama za naplatu za stanare prema kojoj je planirano čak 11 parking zona.

Prema martovskom izvještaju televizije Zenica “Javno preduzeće „Parking-servis“ Zenica planira uvođenje vinjeta za usluge parkiranja u gradu, pri čemu bi realizacija mogla uslijediti do početka ljeta tekuće godine”.

– Vinjeta je ustvari naljepnica koju će koristiti stanari određenog kvarta, pri čemu građanima i dalje ostaje opcija korištenja rezervisanog parking mjesta pod određenim uslovima.

Planirano je, da se uvođenje vinjeta obuhvati cijelo gradsko područje od Radakova do Nove Zenice i bit će podijeljeno u zone, a za dijasporu, predviđena je i mogućnost kupovine takozvane gost-vinjete, koja će važiti do mjesec dana.

Početak primjene ove odluke više ne zavisi od Gradskog vijeća niti od "protestnog bunta" građana na fejsbuk mreži. Možemo pjevat' borbene i pisati komentare kako nam se ne sviđa. Dok smo uživali u svojevrsnom cirkusu koji se vodi na sjednicama nismo ni primjetili što su nam "provukli".
Početak primjene odluke planirana je po saglasnosti Federalnog ministarstva pravde i Agencije za identifikacione dokumente, evidencije i razmjenu podataka (IDDEEA).
Pogledajte kako izgleda tekst odluke iz službenih novina i zaključak gradonačelnika:












Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...