ponedjeljak, 31. svibnja 2021.

Isti dokument koji Zenička inicijativa prilaže u saopštenju za javnost može se tumačiti i drugačije



Ako je drugo pismo (prvo u oktobru 2016.) u kojem se poziva gradonačelnik da se održi javna rasprava poslato 04. novembra 2016. to znači da je stiglo "na vrijeme", jer je konstituirajuća sjednica održana 17.novembra 2016.godine. Ne znam zašto Zenička inicijativa misli da je "stara vlast" (obzirom da su izbori održani u oktobru) kriva za neodržavanje javne rasprave koju je trebala organizovati Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Kasumovićem. Nažalost, tadašnjoj novoizabranoj vlasti bilo je aktuelnije pričati priču o prodaji odmarališta Duče u Hrvatskoj koje nikada nije prodato jer se vodi spor o imovinsko pravnim odnosima.
Javna rasprava nije održana ni dva mjeseca kasnije, tako da je Predstavnički dom parlamentarne skupštine u februaru 2017.godine usvojio Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH "Autocesta na koridoru Vc".

Dakle, isti dokument koji Zenička inicijativa prilaže u saopštenju za javnost  može se tumačiti i drugačije.

Podsjećam, u saopštenju za javnost koje je uputila Zenička inicijativa Kasumović Fuad između ostalog stoji kako će  „Zenička inicijativa – Kasumović Fuad“  kada je u pitanju trasa autoputa Koridor Vc sve učiniti da ispravi nepravdu koju je stanovnicima Nemilske regije načinila SDA, dozvolivši gradnju autoputa kroz Nemilu bez saglasnosti lokalnog stanovništva.
Iz inicijative tvrde da je navedena trasa utvrđena na federalnom nivou, bez saglasnosti stanovništva,a Grad Zenica je prilikom izrade Regulacionog plana bio dužan preuzeti dio prostornog plana za autoceste sa višeg nivoa, izostavljajući, odnosno zanemarujući datume pisama koje je uputila delegacija EU vezano za javnu raspravu tako da se prosječnom čitaocu može učiniti da je tzv.stara vlast kriva za nešto što je trebala uraditi nova vlast koja je konstituisana 17.novembra 2016.godine.
U prevodu, Zenička inicijativa Kasumović Fuad i treba učiniti sve da ispravi nepravdu stanovnicima Nemilske regije koju je učinio gradonačelnik Kasumović sa tadašnjim izabranim vijećem koje je konstituisano 17.novembra 2016.godine jer su kako sam ranije naglasio raspravljali o odmaralištu Duče u Hrvatskoj umjesto o potrebama stanovništva Nemilskog sliva. Nažalost, u to vrijeme priča o autocesti i Nemilskom slivu ne bi bila prihvaćena kao populistička priča o odmaralištu Duče koje nikada nije realizovano zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa. Slučaj 'Duče" završio je na sudu, a danas ga više niko i ne spominje.


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...