ponedjeljak, 6. srpnja 2020.

Kladionice umjesto 300.000 godišnje uplatile tek nekoliko desetaka hiljada maraka

Prema gradonačelnikovoj (prvoj) Odluci o komunalnim taksama u Zenici kladionice koje posluju u ovom gradu trebale su plaćati između 30.000 i 50.000 KM godišnje po uplatnom mjestu, umjesto prijašnjih cca 3.000 KM. Gradonačelnik je uz podršku većine tzv. prozeničkih vijećnika u vijeću donio odluku i desilo se to što se desilo. Nepravedna, diskriminirajuća odluka i umjesto stotine hiljada kladionice su uplatile tek nekoliko hiljada maraka.

Što se to u međuvremenu desilo i da li su, i koliko su kladionice plaćale komunalnu taksu?
Kao što znamo, ova diskriminirajuća odluka je proglašena neustavnom na Ustavnom sudu Federacije BiH, a nakon toga nikada nije adekvatno usklađena po preporukama Ustavnog suda tako da su kladioničari prestali plaćati ili su djelimično plaćali.

Usporedbe radi, 2015. i 2016.godine naplata je bila 98 do 99%...i iznosila je cca 300.000 na godišnjem nivou. Ostale godine, zbog neustavnosti nisu ni 20%.
Prema grubim procjenama Grad je za tri godine oštećen blizu milion maraka.

Naravno, za takav slab priliv novca krivo je Gradsko vijeće sa tzv. prozeničkom većinom i Gradonačelnik kao predlagač kontroverzne odluke o komunalnim taksama koja je nekoliko puta obarana na Ustavnom sudu.
Da li će im građani Zenice oprostiti ovaj gubitak, koji je mogao pomoći u zaustavljanju propadanja NK Čelik ili pomoći Zenicatransu saznat će se uskoro. Tzv. prozenički vijećnici su pametni vijećnici. Ništa se u ovom gradu ne dešava  slučajno, iz neznanja. Oni su unaprijed mogli znati kakve posljedice će donijeti diskriminirajuća odluka o komunalnim taksama ali su je ipak donijeli. Znajući da narod sporo pamti, brzo zaboravlja, u to vrijeme bilo je bitnije pokazati da si "prozenički", da se zalažeš za građane. Spektakularno je najavljeno i zatvaranje nekih kladionica i nakon toga donesena Odluka Grada, ali do danas ni jedna nije zatvorena. Dakle, ni vlastite odluke ne sprovode računajući na "zaborav", sveopštu letargiju i nezainteresovanost građana.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...