nedjelja, 21. listopada 2018.

Poslije izbora, šta sad?

Ništa, pisao sam prije dvije godine o tome i ne mislim se ponavljati. Poslije toliko osnovanih stranki pokušat ću biti neutralan a obzirom da se radi o Federaciji BiH staviti na stranu Milorada Dodika i reći: tako vam i treba, pokoljite se međusobno.
Kasumović koji se "na vrijeme" odmetnuo od matične stranke je i 2016.godine lupao o nekim parama i podmićivanju. Zbog tog lupanja s ciljem objektivnog informisanja javnosti tražio sam odgovor od Suda BiH, da mi kažu gdje su pare, ko je procesuiran i kada. U odgovoru je stajalo da niko nije procesuiran iako se znalo ime i prezime osobe koja je prijavila mito i kod koje su pronađene pare. Dakle, to Kasumovićevo lupanje o podmićivanju i parama svelo se tek pod predizbornu kampanju i zadukomentovani izgred. Lupanje se nastavilo i tokom predizborne kampanje 2018 god.i svi oni koji nisu bili za "odmetnike" najomraženije stranke eriketirani su kao njihovi plaćenici. Svi sa dobrim autima, trosobnim stanovima, poslu u administraciji, na budžetskim jaslama.... Žao mi je što ću vas razočarati, ali pisac uvoda je zaposlen u privatnoj firmi a autor nastavka teksta, saradnik bloga 32.vijećnik tek jedan od penzionera s penzijom čiji iznos je poznat većini bh građana. U nastavku pročitajte što Ibrahim misli o ovom neviđenom satarašu građanskih stranki u borbi za sekularnom državom na bošnjačkom dijelu teritorije od Sarajeva do Žepča. Naravno, nijedna od tih "građanskih stranki" ne misli praviti koalicije na teritoriju pod kontrolom Laktaša i Širokog brijega.

Piše: Ibrahim Emić


Senad Hadžifejzović i njegove emisije koje su režirane unaprijed sa slijedom ko će šta reći, koja će kamera biti u totalu, kada se nasmijati i sl, fali još samo onaj aplauz iz publike, a nadam se da će Senad uskoro i to omogućiti dovođenjem publike na javno snimanje njegovih emisija. ,,Neću da kažem ko je i kome nudio 500.000. KM da pređe na drugu stranu, a informaciju sam dobio iz NB Fuada Kasumovića"??? Tako odprilike glasi njegova tvrdnja za navedeno. Zašto se Senad nije pobrinuo da istraživačkim novinarstvom to i utvrdi, ostat će pitanje i za druge novinare, ali, lakše je ovako, sa visine nebodera prozivati SDA  i dovoditi je u paralelu sa onima koji na sve načine žele da se domognu vlasti.
Na istoku ništa novo, rekli bi, jer ova politička situacija poslije oktobarskih izbora viđena je i prije tako da se to neda lako zaboraviti.
Ova situacija je dobrom mjerom popraćena sumnjom i podrozivosti prema Bošnjacima kao i njihovim unutrašnjim previranjem, jer dobar postotak njih sami sebi to čine i spremno je bezuvjetno i besplatno učestvovati u omalovažavanju i nipodištavanju SDA stranke pri tome ne argumentujući ono izrečeno. ,,Neko nekom nudio 500.000.KM!
,,Svi su oni, na  javnim funkcijama , kriminalci, korupcionaši, mafijaši i lopovi", može se pročitati, ili se pročitalo, u predizbornom i postizbornom periodu. Naravno, misli se na SDA. Kada se dokaže da nisu kriminalci i ovo ostalo, onda su nacionalisti i ne znam šta već.
Principom kukavičjeg jajeta, koalicioni partneri koji su pravili velike političke dubioze i troškove, sve svoje političke račune prenose na račun SDA, pri tome zanemarujući činjenicu da bi trebale formirati svoje vlastito gnijezdo gdje će polagati svoja jaja za svoju mladunčad , a ne samo učestvovati u vlasti i izvlačiti iz nje korist.
,,Hoćemo sa svima samo sa SDA nećemo", čuje se iz niže rangiranih stranaka na proteklim izborima"! A zašto, pa odredite se javno zašto? Otvorite karte, politički se odredite naspram Bosne i Hercegovine, Bošnjaka, SDA, ali tako i naspram SNSD-a, HDZ-a, PDP-a sa kojima želite vlast. Recite, ali prije toga poklonite se moralu jer moral je taj koji je jači od političkih odluka, recite je li SDA nacionalistička , retrogradna, antigrađanska, antidemokratska, antireformska, anticivilizacijska, antipatriotska i antidržavna, a SDP, SNSD, HDZ, NB , NS..., nacionalne, progresivne, multietničke, multinacionalne, građanske, demokratske, proreformske, civilizacijske, patriotske, domovinske i pluralistički orijentisane stranke za državu Bosnu i Hercegovinu.
Ili možda neće , ne žele ili ne smiju od međunarodne zajednice, da uđu u političku vlast
sa SDA. Ako međunarodna zajednica inzistira na tome, neka to javno kažu, a ne da budu puki izvršioci njihovih naredbi. Još 2000-tih godina se širila propaganda kako je SDA za međunarodnu zajednicu prošlost, završena i propala stvar, stranka političke historije, stranka kojoj međunarodna zajednica ni pod kojim uslovima neće dopustiti učešće u vlasti, a svjedoci smo, da su te iste stranke koje su bile nekada u sastavu SDA , stranke političke prošlosti, dok SDA i dalje opstaje i dalje jača što se pokazalo i na ovim oktobarskim izborima.
I na kraju, politika prestaje biti politika kada njen cilj i njeno utemeljenje nije etika, a ove stranke koje hoće formirati vlast bez SDA, čekat će Godoa još mnogi niz godina, što će im biti svakako uzaludno!
A SDA? Treba se i ona obratiti međunarodnoj zajednici pitanjem: želi li međunarodna zajednica priznati volju naroda izraženu na oktobarskim izborima ili upravo želi ovu situaciju koja se dešava među poraženim strankama i njihovim udruživanjem za uspostavu vlasti isključivo bez SDA.


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...