utorak, 17. travnja 2018.

Video: Izgradnja vangradske dionice Glavne gradske magistrale i puta za Babino širine 6 metara!?

"Ja ću završiti tu njegovu životnu ideju i završiti taj GGM....."

U aprilu 2016. godine upriličeno je svečano otvorenje projekta Glavne gradske magistrale vrijedne 25 miliona američkih dolara, čija gradnja je finansirana kreditom Saudijskog fonda za razvoj. Projekat Glavne gradske magistrale uz koji se vežu mnoge kontroverze je ideja koja je nastala još 1982. godine, a izgradnjom prvog dijela moderne saobraćajnice koju je realizovao rahmetli Husejin Smajlović Zenica je riješila problem saobraćaja barem do 2030. godine. U sklopu izgradnje, rekonstruisane su i glavne gradske saobraćajnice.

Po zamišljenom projektu vangradska dionica, drugi dio u dužini 4,6 kilometara veže se direktno na magistralni put M17 i koridor 5c. Finansiranje izgradnje mosta preko rijeke Bosne sa priključnim saobraćajnicama na lijevoj i desnoj obali rijeke Bosna preuzelo je JP Autoceste FBiH, a finansiranje i nastavak izgradnje vangradske dionice i asvaltiranje i proširenje lokalne ceste Zenica-Babino na širinu od 6 metara bez obzira na nadležnost i kategoriju puta iste godine obećao je gradonačelnik Kasumović.

Na vangradskoj dionici, zbog manjeg saobraćajnog opterećenja, planiran je normalni profil koji se sastoji od dvije saobraćajne trake, odnosno od kolovoza širine 7,5 metara i obostranim pješačkim stazama širine po dva metra.

"Ja ću završiti tu njegovu životnu ideju i završiti taj GGM, ali isto tako, ne bude li dovoljno sredstava u budžetu, isti kredit ću dići i završiti i vama put od 6 metara kakav priliči za ovo. Ne zanima me hoće li biti to regionalni ili će biti ...", obećao je gradonačelnik Kasumović Babincima tokom predizborne kampanje 2016.godine.

Pogledajte video: izjave prije i poslije izbora



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...