Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


četvrtak, 3. kolovoza 2017.

Otvoreno pismo Uredu visokog predstavnika Bosne i Hercegovine i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH

Poštovani,

U ime čitalaca i simpatizera bloga 32 vijećnik molim Vas da prilikom izbora članova i izaslanika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatražite uvođenje dodatne zakonske odredbe koja bi podrazumijevala obavezno psihijatrijsko vještačenje kod izbora, makar ovih najvećih državnih funkcija.

Odredba bi trebala glasiti identično Članu 1.6: Nijedna osoba koja se nije povinovala naredbi da se podvrgne psihijatrijskom vještačenju neovisne ljekarske komisije, ne može biti upisana u Središnji birački popis,

niti može biti kandidat za Člana predsjedništva (pojam kandidata u smislu ovoga Zakona odnosi se na osobe oba spola), niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni drugu javnu dužnost na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Obrazloženje: Uzevši u obzir veliki broj političkih subjekata kao i skoro najvljivanje i osnivanje novih evropskih multietničkih stranaka, a zatim mentalitet našeg bh biračkog tijela i činjenicu da se dosadašnjom primjenom Izbornog zakona moglo desiti da nam za Člana predsjedništva dođe “bolesna” osoba koja bi svojim puckanjem prstiju mogla izazvati čak i oružani sukob smatram da bi bilo neophodno podzeti sve zakonom dozvoljene mjere da do toga ne dođe.


Srdačan pozrdav,

Muhamed Pivić, autor bloga 32 vijećnik


1 komentar:

Popularni postovi