srijeda, 22. veljače 2017.

Buza Osman: Kakanj je odbačen zato što je ranije dogovoreno grijanje iz Arcellor Mittala

Dipl.ing. Buza Osman je preko fejsbuk prijatelja za 32 vijećnika poslao zanimljivu informaciju iz koje se može zaključiti da su ga izbacili iz komisije zbog toga što je zastupao ideju da se za grijanje grada dovede topla voda iz Kaknja. Da li iza toga stoji gradonačelnik i Mittalov lobi zaključite sami. Njegovo saopćenje za javnost prenosim u cjelosti.

Kako je već u samom naslovu naznačeno, ja – Buza Osman dipl. Ing. Sam uvršten u ovaj tim rješenjem Gradonačelnika (na slici desno).


Učestvovao sam aktivno u radu tog tima i zastupao odranije poznatu ideju (i po tvrdnji mnogih jedino dugoročno ispravnu) daljinskog grijanja grada Zenice iz TE Kakanj.

Kad kažem da je ta ideja odranije razmatrana, to zaista stoji, ali je i pored nespornih argumenata u prilog istoj, bila odbacivana u kontinuitetu! Ja sam, međutim, ovu ideju ne samo ponovo rekapitulirao nego, što bih posebno naglasio, obznanio sam i neke nove, ranije nepominjane detalje, koji dodatno idu u prilog ove ideje. To ćete moći pobliže vidjeti u prilozima.

Međutim, sa žaljenjem moram konstatovati i pored velikog iskoraka u ovoj problematici a to je konačno odbacivanje apsolutno nerealne ideje gasne TE-TO Zenica (Projekt KTG), dakle i pored uklanjanja te velike barijere, mislim i tvrdim da se od dva preostala, realno prihvatljiva koncepta (bilo ih je još ali ova dva su ostala u igri): A) Nastavak snabdjevanje toplotom u Arcellor Mittalu uz nabavku novih kotlova i B) izgradnja vrelovoda TE Kakanj – Zenica, ja moram nažalost konstatovati da se niti ovaj put nisu dale jednake i nediskriminirajuće šanse razmatranim opcijama.

Naime, ideja koju sam zastupao (grijanje iz TE Kakanj) je i nakon svih iznešenih NOVIH činjenica, nekako potisnuta jer se očito radilo o nečemu što bih nazvao – formalno (stručno) pokriće ideje koja je već ranije dogovorena (nastavak grijanja iz Arcellor Mittala).

Meni je savršeno jasno da sam sa svojom idejom bio u manjini, ali ono što mi nikako ne može biti jasno jeste – ZAŠTO SAM I ČIJOM VOLJOM IZUZET iz Stručnog tima, prilikom potpisivanja konačnog izvještaja, za kojeg se tendenciozni tvrdi da je usvojen jednoglasno ?!

I to je razlog zašto sada reagujem na ovakav način. Radi se dakle ne samo o spašavanju ličnog stava i digniteta, već o još jednom pokušaju da utičem na one koji su se našli u ulozi sudbonosnog rješavanja problema grijanja grada Zenice. Želio bih da ih ovim putem zamolim da staloženo i mudro PONOVO i RAVNOPRAVNO razmotre ove dvije opcije. Izgovor da je za to kasno ne smije biti prihvaćen, jer nakon decenije izgubljene na krivoj ideji mislim da nekoliko dodatnih dana jeste minimum koji moramo učiniti kako bi smo konačno ispravili skandalozne greške iz prošlosti!

Hvala na pažnji,

Buza Osman, dipl. ing.

Prilog – prezentacija (Grijanje Zenice iz TE Kakanj) možete pogledati ovdje.


2 komentara:

  1. Uh,čovječe. Džaba znanje, džaba zvanje kada lobiranje ima u rukavu argument snage. Kod studije izvodljivosti rade se po principu "Ko da više". Zbog ovoga svega plaća narod visoku cijenu na niskim temperaturama.

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh čovječe. Džaba znanje i zvanje.
    Kod nas studije izvodljivosti se pišu po principu " Ko da više ". Zbog toga narod plaća visoku cijenu na niskim temperaturama.

    OdgovoriIzbriši

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...