Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


četvrtak, 27. kolovoza 2015.

Bošnjak je dužan štititi Bošnjaka i kad krši zakon!?

                                                                                                                                                             
Izvoz i krađa šume sa područja Pepelara dostiže epidemijske razmjere, tvrdi član mjesnog savjeta koji nije želio otkriti svoje ime ni gradonačelniku Zenice. On tvrdi kako mnogi žive od ilegalnog ili poluilegalnog izvoza ogrjevnog drveta iz ove šume. "Krade se i to znaju svi: zna policija, zna šumar, zna šef šumarije, zna gradonačelnik Zenice ...i svi o tome šute".

Samo dva bukova stabla u ukupnoj količini od 8,00 m3 bruto-mase iznosi cca 590,00 KM. I ukoliko se sprovodi zakon za samo dva bukova stabla možete dobiti kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca uz obavezu da se oštećenom naknadi šteta.

Nekad je čovjek mogao kupiti drva na panju, što znači da si ih sam posječe. Potom dolazi osoba iz preduzeća koja je zadužena za to područje, izmjeri posječenu količinu, u nadležnoj šumariji plati i tek onda smije izvesti drva iz šume. Makar da se radilo o metru ili više metara, drva trebaju imati otisak čekića. Međutim, otisak čekića ima samo jedan dio posječenog drveta dok veći dio odlazi neočekićan a razlika u novcu završava u tuđim džepovima.

„Neočekićana drva režu se i odvoze čak i po noći“, priča ogorčeni seljak.

- Za vrijeme ramazana, kasno se lijegalo, rano ustajalo i moglo se čuti po cijelu noć kako motorka reže drva. Ori se šuma u po noći, smješkajući se nastavlja.

Svima je jasno da je kriva teška ekonomska situacija, slaba kontrola i loša organizacija. Za ono što nije jasno, ljudi se obično obraćaju nadležnima s pitanjem ko je kriv za „slabu kontrolu i lošu organizaciju“ ali odgovora nema.

- Išao sam i direktno se obraćao gradonačelniku Zenice s nadom da će nešto poduzeti jer je on čovjek na najvišem položaju u gradu. Znate li šta mi je kazao?

Pitao me kako se zovem! Naravno da mu nisam odgovorio ali je pretpostavljajući ko sam, kazao ovim riječima: „eto kakvi smo mi Bošnjaci, samo bi se tužakali!“. Rekavši to, pretpostavljam da je očekivao da ću popustiti u svojim namjerama. I zaista, kada sam to čuo, pomislio sam, nema šta, nema se čovjek više kome obraćat'. Nek ide sve do đavola!

Bošnjak je po svoj prilici „dužan“ štititi Bošnjaka i kad krši zakon, zaključili smo po ponašanju gradonačelnika.

Čovjek je ogorčen jer očigledni lopovluk velikih razmjera prolazi nekažnjeno. “Velikih razmjera” jer, ne radi se samo o običnim ljudima, sitnim šumokradicama već o firmama koje se bave drvetom. Firma koja je prerađivala drvo, sa milionskim dugom, otišla je u stečaj. Pojavile su se druge, “profitabilnije” jer nisu dužne plaćati ono što je plaćala firma koja je otišla u stečaj. “Uplati se kubik, izveze dva” tvrdi član mjesnog savjeta.

- No, nije sva šteta u tome, oni prave štetu i putevima. Obore drvo pored puta, odvezu onaj kvalitetni dio, a okres ostave tako da se ne može proći. Zatim, kamioni uništiše i ono što nam je napravljeno prije 50 godina, dok je Krivaja gazdovala na ovom području.

S namjerom da se našalim rekao sam mu, ajde šta si uzkukao dobili ste kilometar asvaltiranog puta pred ove protekle opštinske izbore, ne mogu vam uništiti asvaltirani put.

Ispravio me je i rekao da to nije kilometar, nego 600 metara opsovavši i put i onog koji ga je platio tvrdeći da se moglo daleko više napraviti za te pare kao što je i gradonačelniku rekao kada su razgovarali o tom putu.

Dijelom šume o kojem govori član savjeta MZ Pepelari gazduje Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona d.o.o Zavidovići, P.J.“Šumarija“ Zenica. Sa 62 uposlena radnika bavi se šumsko-uzgojnim radovima i radovima na eksploataciji šuma na površini od 27.689,80 ha. P.J „Šumarija“ Zenica osim gospodarske jedinice Nemila- Pepelari gazduje na još četiri gospodarske jedinica ( Babino-Gračanica, Đulanov potok, Stranjanska Rijeka i Nemila-Bistričak).Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi