ponedjeljak, 16. rujna 2024.

Amel Šišić: politike u kojima su vijećnici direktori, a supruge direktorice otići će u zaborav

Za 32.INFO govori Amel Šišić,  kandidat za Gradsko vijeće Zenica na rednom broju 4 liste SDP Zenica. Rođen 12.12.1982. godine u Zenici. 
Po završetku Osnovne škole Musa Ćazim Ćatić, opredjeljuje se za srednju Ekonomsku školu, nakon čega upisuje i završava Pravni fakultet Univerziteta u Zenici. Trenutno pohađa magistarski studij - katedra Građansko pravo na Univerzitetu u Zenici.
Pored formalnog obrazovanja, mnogo vremena i truda ulaže i u neformalne oblike obrazovanja kao učesnik seminara i edukacija iz različitih oblasti, od kojih izdvaja Course for Promising Politicians i INFOM.
Šišić je obnašao i funkciju predsjednika Nevladine organizacije "STAV" Zenica od 2012. do 2022. godine. Organizacija koju je vodio iza sebe ima veliki broj uspješno realiziranih projekata. Bio je i član gradske Komisije za propise u periodu od 2020. do 2022. godine. Zaposlen u JP Autoceste FBiH na ugovorno pravnim poslovima.
Sretno oženjen i ponosni otac jednog dječaka.

32. INFO: Zeničko odmaralište "Duće" u Republici Hrvatskoj nedavno je prodato, pravne procedure nisu završene, a već pristižu prijedlozi u šta će se novac trošiti!? Je li se moralo ići u prodaju odmarališta i
kako Vi komentarišete rasprodaju gradske imovine?

Na sjednici Gradskog vijeća 05.07.2024. godine ponudio sam mnogo bolje rješenje za Grad Zenicu, a to je model javno privatno partnerstvo. Od ovog modela grad i građani bi imali mnogo više koristi. Po mojim informacijama, Grad Zenica uložila bi zemljište, a investitor na tom zemljištu izgradio bi objekat od 12 etaža. 10 stambenih i 2 etaže garaža, ukupno 252 stana, od čega bi Gradu Zenica pripalo 60 stanova, te od 500 garažnih mjesta, Zenica bi dobila 90 mjesta. Po ovom modelu grad Zenica bi dobio minimalno, ulogom zemljišta, 12 840 000 EUR.
Vezano za sredstva od prodaje i gdje će se ista utrošiti, ono što je budžetom predviđeno, ništa spektakularno i novo nećemo dobiti.

32. INFO: Na jednoj od sjednica Gradskog vijeća kritikovali ste prenamjenu i prodaju zemljišta u Poslovnoj zoni "Zenica-jug"! Zašto?

Prvo treba reći da je projekat Poslovnih zona započeo za vrijeme SDP-ovog načelnika gospodina Zakira Pašalića, a inicijativu za Poslovnu zonu Zenica-jug podnio je Almir Babajić još 2016. godine. Stičem utisak da smo na potpuno pogrešan način, zbog različitih partikularnih interesa ušli u realizaciju najznačajnijeg projekta za Grad Zenicu. Ono što sam govorio ranije, reći ću i sada. Ja nisam protiv razvoja grada, ali sam protiv načina na koji se to radi, jer smatram da će Grad izgubiti blizu 5 miliona KM. U Budžetu grada Zenica je u ovoj godini predviđen iznos od 3.430.000 KM za izgradnju infrastrukture u Poslovnoj zoni. Na ovaj način će Grad Zenica prodati zemljište (135KM/m2), pa izgraditi infrastrukturu. Nakon što grad izgradi infrastrukturu, cijena zemljišta će porasti duplo u odnosu na cijenu za koju zemljište kupe investitori. Procedura je trebala ići prvo izgradnjom infrastrukture, a zatim prodajom zemljišta po cijeni kojom bi se inkasiralo duplo više u budžet Grada Zenice.
Ovo je klasični primjer kako su nastajali poslijeratni profiteri i milioneri u Bosni i Hercegovini. Jasno sam pitao Gradonačelnika na sjednici GV Zenica zašto, ako je ova cijena dobra, svoju zemlju u poslovnoj zoni nije prodao po toj cijeni i da li je tačno da je svoju zemlju prodao po cijeni od 800 KM m2 Lidlu, a gradsku po 135 KM m2? Odgovor nisam dobio.

32. INFO: Trpite li pritiske zbog vašeg stava oko "rasprodaje" gradske imovine?

Ne trpim nikakav pritisak, ne plašim se nikoga, jer radim za građane Zenice.

32. INFO: Da li je istina da ste imali prijetnje?

Bilo je prijetnji i o tome sam obavijestio MUP ZDK, a Tužilaštvo ZDK je otvorilo predmet za ovaj slučaj.

32. INFO: Hoćete li "popustiti" kao što su ranije popuštali vaše kolege, kao i vijećnici iz drugih stranaka?

Nema popuštanja kada su interesi Grada u pitanju, a neće biti ni potrebe jer prema svim anketama i raspoloženju građana, Almir Babajić je novi Gradonačelnik Zenice.

32. INFO: Postoje tvrdnje da se u gradskoj administraciji i javnim preduzećima protuzakonito primaju novi uposlenici. Da li je to istina? Ima li korupcije u zapošljavanju?

U ovom gradu jasno se zna u koju se kafanu ide po posao! Mislim da sam s ovim sve rekao.

32. INFO: Neki ljudi, većinom poslušnici iz redova vladajućih partija, imaju običaj zamijeniti teze optužujući građane da od gradskih vlasti traže da „otvore fabriku“, što je naravno besmisleno. Niko pametan ne traži od gradskih vlasti da otvara preduzeća već obrnuto, da ih ne zatvara, odnosno da ih svojim postupcima i upletenošću u namještanje tendera, ne uništava. Na koji način biste Vi prokomentarisali naš najveći problem, nezaposlenost. Dokle ćemo biti na rubu preživljavanja?

Ne znam da li vaši čitatelji znaju podatak da je za osam godina u Zenici izgubljeno 6.000 radnih mjesta (izvor izvještaj Zavoda za zapošljavanje ZDK). Ne može grad otvarati fabrike, ali može stvoriti uslove da se fabrike otvaraju. Ono što zamjerim u prodaji zemljišta u Poslovnoj zoni Zenica-jug jeste to što smo to zemljište namijenili trgovinama, a ne fabrikama za proizvodnju.

32. INFO: Jeste li saglasni sa konstatacijom da je stranka čiji ste član doživjela veliki pad na prethodnim izborima zbog toga što nije imala svog kandidata za gradonačelnika?

Ne slažem se s tom konstatacijom za pad jer smo imali isti broj vijećnika kao i ranije.
Sudeći po trenutnom raspoloženju građana i njihovim simpatijama prema SDP Zenica, definitivno ćemo popraviti rezultat.

32. INFO: Očekujete li više glasova no inače na izborima koji slijede sada kada imate svog kandidata?

Naravno, već sada znamo da ćemo biti ključan faktor u vijeću i da se bez nas neće moći formirati većina. Već sada vam već mogu reći da će politike u kojima su vijećnici direktori, a supruge direktorice otići u zaborav.

32. INFO:  Vaša poruka građanima?

Selektivna pravda je gora od nepravde, živimo u Gradu u kojem 10 pojedinaca imaju sve, a ostali ništa. Ravnopravnost moramo vratiti. Zbog ove nepravde ili selektivne pravde, našu Zenicu je napustilo 15 hiljada građana u proteklih 8 godina.
To moramo popraviti.
Pozivam sve Zeničanke i Zeničane da, prije svega, iskoriste svoje pravo glasa. Da iskoriste jedini alat koji imaju, a to je olovka i da glasaju za listu SDP Zenica jer vam nudimo mnogo kvalitetnih kandidata i kandidatkinja koji će se iskreno boriti za naš Grad. Podržite i najboljeg kandidata za Gradonačelnika Almira Babajića.

Nema komentara:

Objavi komentar

SIPA IZAŠLA NA TEREN I POTVRDILA: "Navodi Kasumovića da se po selima oko Zenice dijeli oružje su LAŽ!"

"Može neko te pakete, pa vas potrovat'.. Može neko ned'o Bog oružje dijelio... u 12, 11 navečer, da se nešto tajno dijeli u sel...