četvrtak, 6. travnja 2023.

PARLAMENT FBIH: USVOJENA DEKLARACIJA SDA DA NEMA MIJEŠANJA OHR-A U USTAV FBIH

Glasovima 50 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, uz 21 protiv i 11 suzdržanih usvojena je Deklaracija o neprihvatanju najavljenog prijedloga OHR-a za izmjene Ustava FBiH i drugih zakonskih ili podzakonskih akata sa ciljem produbljenja etničkih podjela i diskriminacije kroz izborni proces koju je predložio Klub zastupnika SDA. 
Nakon objave rezultata glasanja izražena je sumnja u glasanje i zatraženo je pojedinačno izjašnjavanje.

Nakon pojedinačnog izjašnjavanja zastupnika o Deklaraciji koju je predložio Klub zastupnika SDA, Gabela je saopćila da je 50 zastupnika bilo za, 17 protiv i 15 suzdržanih.

– Deklaracijom se osuđuju kontinuirane tendencije, bez obzira dolazile iznutra ili van BiH, koje za cilj imaju uspostavu sistema etno-teritorijalne supremacije, te se “upozorava visoki predstavnik da je svaki postupak u smjeru intervencije u ustavu, posebno u smislu kršenja navedenih odredbi, izlaženje izvan okvira njegovih nadležnosti o Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazumom za mir u BiH”.

S obzirom da je prošli saziv Zastupničkog doma usvojio Deklaraciju uz podršku SDA, SDP-a, Demokratske fronte, Naše stranke, PDA, SBB-a i Pokreta za državu, vjerujemo da će zastupnici navedenih stranaka u aktuelnom mandatu također podržati sadržaj Deklaracije – pojasnio je ranije danas Adnan Efendić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu FBiH.

Zastupnici su primili su k znanju Informaciju o Odluci o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i potpredsjednici Igor Stojanović i Refik Lendo su konstatovali da nije napravljen dogovor, što je nakon duge rasprave primljeno k znanju.


Nema komentara:

Objavi komentar

SIPA IZAŠLA NA TEREN I POTVRDILA: "Navodi Kasumovića da se po selima oko Zenice dijeli oružje su LAŽ!"

"Može neko te pakete, pa vas potrovat'.. Može neko ned'o Bog oružje dijelio... u 12, 11 navečer, da se nešto tajno dijeli u sel...