petak, 16. prosinca 2022.

Upitna isplata jednokratne pomoći za oko 8.200 zaposlenih koji primaju plaću iz Budžeta ZDK-a

 Sredstava za isplatu jednokratne novčane pomoći zaposlenim koji primaju plaću iz Budžeta ZDK-a nema. Jednokratna pomoć za oko 8.200 zaposlenih koji primaju plaću iz Budžeta ZDK-a visi u zraku.

Premijer Mirnes Bašić prošle sedmice je uputio dopis Ministarstvu finansija tražeći da sagleda mogućnosti da se kroz unutrašnje preraspodjele osiguraju sredstva dok je ministar Lovrić na jučerašnjoj sjednici upoznao članove Vlade da preraspodjelama nije moguće osigurati potrebnih 9,3 miliona KM, tako da je Ministarstvo finansija dobilo zaduženje da pripremi prijedlog Izmjena i dopuna budžeta ZDK za 2022. godinu i na taj način osigura sredstva za isplatu jednokratne pomoći za oko 8.200 zaposlenih u iznosu od 1.080 KM.

-Obaveza Ministarstva finansija je da sačini rebalans za nedostajuća sredstva i očekujem da ćemo u narednim danima imati prijedlog rebalansa koji ćemo uputiti u skupštinsku proceduru, kako bi novčana pomoć mogla biti isplaćena do 31. decembra – rekao je premijer Bašić.

Međutim, ono što nije rečeno jeste činjenica da je skupština u novom sazivu i ne znači da će prihvatiti prijedlog odlazeće "mrske vlasti" o kojoj danima pišu sve najgore.  

Klub poslanika SDP BiH u Skupštini ZDK prije desetak dana podržao je opravdan zahtjev reprezentativnih sindikata u ZDK kojim traže od Vlade Zeničko-dobojskog kantona da u što kraćem roku isplati jednokratnu pomoć , a da li će nakon imenovanja nove vlade ostati pri tom stavu saznat ćemo uskoro.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...