nedjelja, 4. prosinca 2022.

Ispunio obećanje: sasjekao SDA u korjenju!?

Za njega možemo reći da je čovjek koji je sam pobjedio SDA, najveću bošnjačku stranku u državi. 
U Zenici se pojavio 2016.godine kao nezavisni kandidat za gradonačelnika, a samo oni najmudriji su predvidjeli i čvrsto vjerovali da će pobjediti. Jedan poznanik mi je tada rekao da je, znajući da je SDA "nepovjediva", može poraziti samo neko iznutra iz njihovih redova. I tako je i bilo! Te 2016.godine više od pet hiljada građana u centru grada sat vremena bez daha sluša nadahnuti govor Fuada Kasumovića koji obećava promjene koje će uslijediti šest godina poslije.
Nakon njega i njegovog napuštanja stranke u kojoj je kao istaknuti kadar obnašao visoke funkcije više ništa nije isto. Uslijedilo je "masovno" napuštanje SDA stranke i osnivanje novih, koje šest godina poslije udružujući se sa takozvanim ljevičarima osvajaju vlast na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou. 
Šest godina poslije u parlamente i kantonalne skupštine ponovo ulaze političari koji su do juče bili istaknuti članovi "najomraženije" stranke u državi. Stari ljudi u novim dresovima. Osobe neostvarenih ambicija koje nastoje postići više što samo po sebi nije ni dobro ni loše. Pritom ambiciju valja razlikovati od žudnje za moći i beskrupuloznosti.
 Žudnja za moći postavlja nova pravila zanemarujući ideologiju.
Šest godina poslije takozvanim ljevičarima i njihovim biračima ne smetaju pripadnici SDA stranke već samo stranka. Bivši članovi SDA su dobrodošli u novoosnovane stranke proistekle iz SDA, a stranke u nove koalicije različitih ideologija koje jedino intresuje vlast i moć...gospodarenje javnim resursima.

Uskoro slijedi i raspodjela ministarstava i najvažnije pitanje za nas: jesmo li zadovoljni postignutim?



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...