subota, 22. veljače 2020.

Prozenički vijećnici odblokirali grad?!

Ako smo pažljivije pratili današnja saopštenja za javnost tako bi glasio naslov vijesti o postignutom dogovoru vezano za blokadu grada zbog neusvajanja privremenog finansiranja. Naime, iz Gradske uprave javljaju kako je GU Zenice prihvatila danas svih šest amandmana Kluba vijećnika Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), čime su se stekli uslovi za finansijsku deblokadu Grada.

Nakon višednevnih razgovora gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i vijećnika u Gradskom vijeću Zenice gdje je vođena rasprava o amandmanima podnesenim na Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu od strane vijećnika parlamentarne većine SDA, A-SDA i SBB BiH, gradonačelnik i Gradska uprava zaključili su, kako su amandmani SBB BiH najpotrebniji za građane Zenice, kažu između ostalog iz Gradske uprave.
Dakle, Grad je odblokiran na osnovu kompromisa između Gradske uprave i SBB-a i ne radi se ni o kakvoj koaliciji niti većini kako su nas svo vrijeme obavještavali. Dogovoreno je da se usvoje samo amandmani SBB-a jer su samo ti amandmani najpotrebniji za građane Zenice. Obzirom na to da je međuvremenu SDP povukao sve svoje amandmane postavlja se pitanje kako će ta grupa prozenickih vijećnika objasniti svom članstvu zašto su ih povukli. Da bi SBB uvrstio svoje? Kako će DF Zenica i Naša stranka Zenica objasniti svom članstvu zašto nema njihovih amandmana?  Ako su neizgovorena pitanja ne znači da se niko ne pita kako i zašto? U ime koga se kroji budžet i zašto sve stranke ne mogu institucionalno djelovati kod donošenja istog.
Nezavisni vijećnik vjerovatno nije imao primjedbi niti potreba za ulaganjem svojih amandmana obzirom da zastupa svojih 40-tak birača.
Šta kažu u SDA?
"Raduje nas vijest da je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović konačno pristao da dostavi budžet na sjednicu Gradskog vijeća čime je nedvojbeno priznao da je  jedini krivac za blokadu Zenice" kazali su u saopštenju za javnost iz SDA Zenica.
- Od prvog slučaja povlačenja budžeta sa sjednice Gradskog vijeća insistirali smo na institucionalnom, to jest statutarnom i zakonitom postupanju i tražili budžet. U dva navrata smo i zvanično inicirali sjednicu na kojoj bi se razmatrao budžet, no Kasumović je odbijao da ga dostavi vijećnicima. Nakon višemjesečnog populističkog prebacivanja odgovornosti na Gradsko vijeće nadamo se da je konačno shvatio svu pogubnost blokade i besmislenost privremenog finansiranja. Osim toga, nadamo se da je shvatio da ne može upravljati svim vijećnicima, pogotovo onima koji imaju svoje mišljenje i svoj stav, ističu iz SDA.

Vratimo se na početak teksta. Koji su to šest amandmana zbog kojih su prozenički vijećnici držali grad u blokadi skoro dva mjeseca? U saopštenju Gradske uprave nabrojana su dva a istaknuto da liči na tri.
Navodno, dogovorom Kluba vijećnika SBB BiH i gradonačelnika Kasumovića, Grad Zenica će prvi put u istoriji, u Budžetu osigurati 300.000 KM za isplatu naknada za svakog novorođenog stanovnika Zenice. Vodeći brigu o pronatalitetnoj politici, Grad Zenica je, također prvi put, prije dvije godine uveo novčanu pomoć za vantjelesnu oplodnju. Za pomoć radnicima i finansiranje rada JKP "Zenicatrans-prevoz putnika" d.d. Zenica prihvaćenim amandmanom u Budžetu je opredijeljeno milion KM.

Na kraju, ispade da od one čuvene gradonačelnikove izjave "ne dam ni jednu marku za Zenicatrans" nema ništa, kao ni od one "samo me jednom uhvatite u laži, ja ću odmah dati ostavku". Za ostavke je ionako već kasno, oktobar je sve bliži, pobjediti će onaj ko uspije ubijediti svoje birače da ne laže.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...