nedjelja, 26. siječnja 2020.

U Mjesnoj zajednici Gorica u toku peticija o nepovjerenju predsjedniku i članovima Savjeta MZ!

Peticija koju je potpisao veći broj mještana Gorice kao izraz nezadovoljstva radom članova savjeta upućena je gradonačelniku, predsjedavajućoj Gradskog vijeća, Gradskoj izbornoj komisiji, Savjetu MZ Gorica, Odboru potrošača vode i političkim strankama zastupljenim u Gradskom vijeću Zenica.
U peticiji se navodi niz navodnih neregularnosti čiji svjedoci su mještani, potpisnici peticije. U zapisniku sa sastanka Inicijativnog odbora za smjenu predsjednika i članova savjeta MZ izražena je sumnja u sprovedbu peticije, odnosno smjene, a kao razlog navodi se bliski odnosi predsjednika Savjeta MZ i gradonačelnika.
Da li će mještani Gorice uspjeti u svojim namjerama? Prema odluci o organizaciji mjesne samouprave samo članovi savjeta mogu smjeniti predsjednika.
Članom 13. Odluke o organizaciji mjesne samouprave ( "Sl. novine općine Zenica" br. 1/10) propisano je da predsjednik MZ i član savjeta mogu biti smijenjeni iz sljedećih razloga:
- ako predsjednik bez obrazloženja ne saziva sjednice savjeta na zahtjev 1/3 članova savjeta u roku od 60 dana;
- ako predsjednik ne izvršava odluke savjeta duže od 60 dana, ako krši odredbe zakona, Statuta i ove Odluke i ako zloupotrijebi pečat MZ;
- ako član savjeta neopravdano izostane sa sjednice savjeta nakon što mu je upućena pisana opomena zbog neopravdanog izostanka sa 2 uzastopne ranije sjednice.
Prijedlog za smjenu može dati 1/3 članova savjeta MZ i isti mora biti obrazložen.
Ukoliko je smijenjen predsjednik MZ, on može ostati član savjeta do isteka mandata savjetu MZ, osim u slučaju kada su razlozi za smjenu kršenje propisa i zloupotreba pečata.








Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...