subota, 10. kolovoza 2019.

"Zenica u srcu" onih koji nisu u Zenici


Kažu, kad pređeš pedesetu to ima svoje mane i vrline. Ne vidiš slova izbliza, ali prepoznaješ kretene na daleko. Jedan od njih koji se može prepoznati na daleko je napravio fcb.grupu "Zenica u srcu", u kojoj navodno nema politike i nije joj mjesto u toj fcb. grupi. Grupa funkcioniše na način da možete dijeliti postove koji veličaju "kroOlja" a one u kojima neka vijest ne ide na njegovu ruku administrator ne dozvoljava. Administrator je navodno Zeničanin iz američke savezne države Minnesota, junak ili patriota koji bi uređivao političko gledište Zeničana sa prekookeanske razdaljine.
Taj zenički patriota koji ga je nabrao i sa sigurne razdaljine pokušava da upravlja društvenim procesima u Zenici, isto što bi ga nabrao i kad "zagusti", odvaja vjeru od politike tako što dopušta da Gradonačelnikovi botovi napadaju npr. kad hodže kažu da pijanke i svirke nisu ok, ali kad neki od tih hodža promoviraju Kroolja i kažu da im vjernici plizne po džamijama tad je ok da politika bude u džamiji, ako je za kroolja.

Dakle, post u kome se dijeli "lekcija" zeničkim hodžama i dijeli uputa što bi trebali govoriti na svojim hutbama dozvoljena je na fcb. grupi koja bi odvajala vjeru od politike a post koji govori kako su uklonjeni saobraćajni znakovi koji se tiču kontroverznih vinjeta nije dozvoljen. Zeničani širom svijeta trebaju biti upoznati što se danas govorilo na džumi a ne trebaju po pitanju uklonjenih saobraćajnih znakova. Da nije žalosno bilo bi smiješno. Sami zaključite zašto. Za one koji neće da sami zaključuju i razmišljaju, odgovor glasi: nije dozvoljeno pisati ili prenositi vijesti u čijem sadržaju nema pohvala za kroolja, njihovog giganta koji im već tri godine uspješno svakodnevno servira "hljeba i igara". Istog onog hljeba za kojim je trbuhom otišao u daleki svijet i lik koji bi danas iz udobnosti američkog doma krojio društvene procese u Zenici.
Nije dozvoljeno podijeliti ni vijest kako predsjedavajuća Gradskog vijeća čestita Bajram?! Valjda se ovom zeničkom super heroju ne sviđa da neko ko nije njegovog političkog gledišta građanima Zenice i BiH čestita Bajram. Ne znam zašto, možda se time dodvoravaju Jugoslovenima ili nekome drugom, nije ni važno.
 "Zenica u srcu" onih koji nisu u Zenici ne može biti draža, potrebnija i bliža već ljudima koji su usprkos nedaćama s kojima se susreću ostali da se bore za svoj goli opstanak ili "opstanak u BiH" i ne može im niko "za njihovo dobro" određivati kako da se ponašaju i koga da poštuju i vole. Zeničani su pametan narod, šute, ne protive se ali znaju raspoznati one koji im Gebelsovim metodama naturaju svoje mišljenje i svoj politički pravac krijući se iza tzv.građanskih i jugoslovenskih fcb.grupa u kojima politika nije dozvoljena, osim širenja vijesti u kojima se nipodaštava bošnjaštvo i patriotizam.
Ne vidim razliku između Bošnjaka koji mrze Jugoslovene i Jugoslovena koji mrze Bošnjake. Prezirem mržnju ma s koje strane dolazila. Bila ona otvorena ili skrivena. Pravi Jugosloven ako poštuje nekoga od Bošnjaka poštuje ga sa svim njegovim manama ili vrlinama a ne samo ako piše i govori protiv "svojih". Sve drugo je skriveni šovinizam, odnosno uvjerenje u nadmoćnost ili superiornost vlastite skupine ili naroda nad drugima.
Inače, sami izbor imena "Zenica u srcu" je klasična podvala jer je to bio slogan SDA na općinskim izborima.


Muhamed Pivić, autor bloga 32.vijećnik

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...