srijeda, 17. srpnja 2019.

Inicijativa za donošenje zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini javnih funkcionera

Inicijativa koja će obradovati građane Zeničko dobojskog kantona dolazi iz Grada Visoko. Naime, radi se zakonu koji bi mogao vratiti povjerenje građana u institucije vlasti a dolazi od gradonačelnice Amre Babić, koja sudeći po inicijativi koju predlaže nema bojazni od provjere podataka o imovini. Ukoliko dođe na dnevni red skupštine kantona, prilikom izglasavanja ovog zakona moći ćemo zaključiti i ko se to plaši provjere imovine.

Naime, na 29. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Visoko, održanoj 26. aprila 2019.godine, gradonačelnica Amra Babić uputila je inicijativu Vladi ZDK i Skupštini Vlade ZDK za donošenjem  zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini javnih funkcionera.

Radi se o inicijativi za donošenjem zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini javnih funkcionera koja bi se odnosila na zastupnike u Skupštini ZDK, općinske načelnike, vijećnike svih općinskih vijeća, premijere i ministre u Vladi ZDK, direktore  i zamjenike direktora agencija, fondova, zavoda, javnih preduzeća, javnih ustanova i institucija, članova skupština, upravnih i nadzornih odbora, savjetnika i  bliskih srodnika svih navedenih u ZDK a koja bi se primjenjivala na sve nosioce ovih funkcija od osnivanja pomenutih institucija do danas,  bez mogućnosti zastare.

Uprkos stalnim zahtjevima javnosti za donošenjem zakona o porijeklu imovine u poslednje dvije decenije, isto se nije desilo.

"Od  aktuelne Vlade ZDK očekujemo da prekine dugogodišnju  šutnju i pokrene aktivnosti donošenja zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini javnih funkcionera u interesu javnosti i vraćanja povjerenja građana u institucije vlasti", između ostalog stoji u saopštenju Grada Visoko.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...