subota, 20. srpnja 2019.

Demobilisani borci dobili ono što su tražili?!

- Borci i vlast usaglasili tekst prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca u F BiH po kojem će nezaposleni demobilisani borac starosti 50 godina morati čekati još 7 da bi imao borački dodatak?!

Konačni tekst Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica usaglasili su predstavnici Saveza boraca Federacije BiH, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB i boračkog kampa sa predstavnicima odgovarajućeg parlamentarnog tijela i Vladom Federacije BiH.

Borci će po ovom Zakonu moći ostvariti ukupno 16 prava, među kojima je pravo na egzistencijalnu naknadu. Ostvarit je mogu demobilisani branioci koji su u stanju potrebe i koji imaju 57 godina života. Također, uslov je da su najmanje 12 mjeseci bili učesnici u Oružanim snagama i koji su najmanje 12 mjeseci na birou, a nemaju drugih izvora finansiranja. Svaki borac RVI koji ima mjesečni prihod manji od 170 KM može aplicirati preko svoje službe za boračko invalidsku zaštitu. Zakonom je predviđeno da naknada bude u visini od 5 KM za svaki mjesec proveden u Oružanim snagama.

Podsjećam, u Sarajevo su došli 12. juna 2017, tražeći objavu registra, dodatak i ukidanje finansiranja boračkih udruženja. U dvije godine otkad protestuju u Sarajevu, umrlo je 30 demobilisanih boraca koji su boravili u kampu i izlazili na proteste.

U jednom od mnogobrojnih fcb.statusa ispod slike s kojom se politizira i usmjerava nezadovoljstvo ove kategorije nakon usvajanja Zakona o demobilisanim borcima stoji: "DANAS SE OSJEČAM KO KOLATERALNA ŠTETA U BORBI ZA NAŠA TRI ZAHTJEVA OD KOJIH NIJEDAN NEMA U ZAKONU OSJEČAM SE PREVARENIM I ISKORIŠTENIM ZA NE ČIJE LIČNE INTERESE IZDAJNICIMA OVO NIKAD NEČU HALALIT".
Dakle, nezaposleni demobilisani borac starosti 57 godina ima nekakvo pravo a nezaposleni demobilisani borac od 50 godina nema nikakvo pravo iako su zajedno bili u rovu. Uzimajući u obzir ne tako rijetku politizaciju protesta i krajnji ishod dvogodišnji demonstracija postavlja se pitanje: jesu li demobilisani borci dobili ono što su tražili?

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...