utorak, 23. srpnja 2019.

Gradsko vijeće i sindikat Zenicatransa danas su rekli svoje, a kako će reagovati menadžment i gradonačelnik?

Ono što građani nisu čuli zbog prekida prenosa sjednice ili ono što nekim vijećnicima navodno nije dostavljeno od strane sindikata glasi; Sindikat Zenicatransa predlaže da Gradsko vijeće njihovom posrnulom preduzeću odobri jednokratnu uplatu prema PIO u iznosu od 3.350.000 iz gradskog budžeta  s tim da bi preduzeće u budžet Grada navedeni iznos vraćali u ratama od po 40.000 maraka. Također, predlažu da im se iz budžeta Grada izdvaja mjesečno 34.000 maraka na ime nerentabilnosti autobuskih linija.

Međutim, zaključci Gradskog vijeća po pitanju problematike JKP Zenicatrans nalažu da u roku od mjesec dana Uprava preduzeća i Porezna uprava  potpišu novi reprogram duga, a zatim, da Menadžent preduzeća zaključi sa Sindikatom ugovor o načinu izmirenja potraživanja dugovanja radnika i dostavi ga Gradskom vijeću na razmatranje. Također, zadužuje se Uprava preduzeća da formira ekspertnu grupu da sačini plan oporavka preduzeća  sa prijedlogom rješenja i da isti dostavi Gradskom vijeću te da Menadžment i skupština o svim poznatim kriminalnim radnjama obavijesti Tužilaštvo ZDK.

Obzirom da je gradonačelnik već poduzeo određene radnje na iznalaženju rješenja za ovo javno preduzeće, koje između ostalog podrazumijevaju i stečaj i gašenje zbog nagomilanog duga, nije poznato što će od gore navedenog menadžment prihvatiti  jer isti kao i gradonačelnik nisu učestvovali u radu današnje sjednice Gradskog vijeća Zenica, iako su prema riječima vijećnika i sindikata postojala obećanja da će se direktor odazvati.

Podsjećam, na raniju gradonačelnikovu izjavu u kojoj je između ostalog rekao slijedeće:
''Ogromni su dugovi, nesređena finansijska situacija… Možete misliti, jedno javno preduzeće četvrtog grada u državi, nakon rata i za dvije godine što maksimalno radimo, faktički još uvijek nemamo finansijsko stanje tog preduzeća.''

On dodaje kako Gradska uprava razrađuje taktiku ili da formira novo javno preduzeće, koje će, ističe, nositi naziv “Gradski prevoz Zenica” ili će ga dati u javno-privatno partnerstvo.

''Nemoguće je, kao ekonomist odgovorno tvrdim, da Grad svojim budžetom to spašava. To nema smisla. Već smo dogovorili dvije-tri opcije'', kaže Kasumović, koji napominje kako je problem što je to preduzeće prezaduženo, a nema ni prevozna sredstva.

Gradsko vijeće i sindikat Zenicatransa su danas rekli svoje, a kako će reagovati menadžment i gradonačelnik, pred nama je.


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...