nedjelja, 18. rujna 2016.

Mogu li mještani Begovog Hana imati bolju zdravstvenu zaštitu?

Na samom početku bi bilo dobro da se podsjetimo na emisiju NTV Hayat kada su dobri ljudi nekoj zlostavljanoj ženi kupili kravu i donijeli poklone. Kada su stigli tamo jedno dijete je bilo bolesno. Otišli su ambulantu Begov Han zamoliti doktoricu da pregleda dijete, ona je odbila pregledati dijete rekavši da je njeno radno vrijeme završilo…. Ne znam tačno kako se sve završilo ali ta priča mi je dala inspiraciju i otvorila mnoga pitanja.

Šta bi radili mještani kada bi im nedaj Bože zatrebala hitna medicinska pomoć, a nemaju nikoga da ih vozi do Doma zdravlja u Žepču. Osim čekati i umrijeti ako se nešto zakomplicira, što učiniti? Može li svaki hitni slučaj, odnosno pacijent izdržati čekanje da mu se iz Žepča donese uputnica za Zenicu?

Šta je sa ambulantom u Begovom Hanu? Treba li mještanima hitna medicinska pomoć? Imaju li djeca pedijatra? Napravljena je prije tri decenije, ambulanta ima sve tehničke preduslove da pedijatar radi. Da li ste svjesni da će vam se desiti situacija da vam pregledava dijete neko ko desteljećima uopće nije pregledavao dijete? Ne razumijem, zašto ne biste imali pedijatra?! Zato što vam vaši vijećnici iz mjesne zajednice kažu da nema potrebe ili zato što ih izaberete da vas zastupaju u Žepču radi njihovih vlastitih interesa?

Mislite li da je krajnje vrijeme da pedijatre približite “kućnom pragu” i koliko vam je važno ima li vaše dijete pedijatrijsku njegu? Oni koji nemaju vlastiti automobil i koji nisu u mogućnosti platiti privatni automobil do Doma zdravlja u gradu mogu samo čekati i umrijeti ako se nešto zakomplicira…

Loše je to što djeca imaju i majke i očeve koji su tu djecu ostavili na milost i nemilost Ćaze i njegove kompanije samo zato što ne smiju “progovoriti”. Svoju šutnju pravdaju time što će im se “zamjeriti” ako progovore, a ovi im neće izdati neki dokument na vrijeme ako im slučajno zatreba. Loše je što je tim istim mještanima prijećeno oduzimanjem djece prije dvije godine kada su na demonstracijama zaustavili magistralni put M17. Podsjećam, demonstracije su održane zbog neravnopravne i netransparentne raspodjele humanitarne pomoći tokom majskih poplava.

A kad smo već kod tih poplava i donacija. Znate li gdje su završili agregati za struju koji su donirani mjesnoj zajednici? Imate li taj izvještaj? Imate li izvještaj o utrošenim donacijama vašoj mjesnoj zajednici nakon majskih poplava? Koliko novca je ušlo u Begov Han preko mjesne zajednice, a koliko su mještani dobili? Između ostalih, Krajišnici su dostavili šlepere pomoći za Nemilu, Begov Han, Željezno polje, Žepče i Maglaj…

Ko je dobio namještaj, bijelu tehniku i novac od nevladinih organizacija direktno, a ko preko mjesne zajednice i da li je mjesna zajednica direktno ili indirektno vršila neku raspodjelu samo su neka od pitanja na koja bi trebali dati odgovor sami sebi prije no što odlučite da li ćete ponovo dati povjerenje onima koji vam nisu u stanju obezbjediti bolju zdravstvenu zaštitu ni nakon dvodecenijske vladavine. Zamislite prvo što su obezbjedili sebi, a što vama.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...