nedjelja, 30. travnja 2023.

Prijedlog zamjene parcela u Radakovu podijelio vijećnike (VIDEO)

Gradsko vijeće nije usvojilo Prijedlog za zamjenu parcela K.O. Zenica III, naselje Novo Radakovo: parcelu 1064/1 za parcelu 1051/1 uz određenu nadoknadu?

Jedna od tačaka dnevnog reda 33.sjednice Gradskog vijeća Zenica bila je (ne)uobičajena zamjena parcela koja se radi na zahtjev određenih investitora. Po čemu je Prijedlog zamjene parcela u Radakovu specifičan u odnosu na druge, dosadašnje zamjene znaju samo oni koji su učestvovali u raspravi i imali svoje razloge ZA ili PROTIV. Za običnog posmatrača događaja i pored čitanja materijala koji se redovno objavljuju na web.stranici Grada nema ništa neobično. Izuzev da investitor nudi manju parcelu za veću uz nadoknadu od 500 KM po metru kvadratnom.

Društvo za građevinarstvo, trgovinu i usluge "BURAK" d.o.o. Zenica je vlasnik parcele 1064/1, za što postoji zvaničan ZK İzvadak. Parcela ima ukupnu površinu od 5.864,00 m2.
 Pregledom oblika parcele, kompanija „BURAK" d.0.0. Zenica je angažiralo kompaniju MonHabitat Consulting d.o.o. Zenica, da izvrši analizu lokacije, te pripremi idejno rješenje za istu, koje je najpogodnije, kako za Klijenta, tako i za ostale korisnike/stanovnike mikrolokacije.
 Nakon sagledavanja makrolokacije, ali i mikrolokacije, ustanovljeno je da kompletna lokacija ima problem sa saobraćajnim rješenjem, koje je vidno nedovršeno, te da objekat koji je u vlasništvu Grada Zenice spratnosti Su+NP+VP+3+M se nalazi uz samu lokaciju, te je istom onemogućen prilaz, kako kolski, tako i pješački, kako se isti nalazi na parceli u vlasništvu Klijenta. U svrhu rješavanja detektiranih problema, Klijent je od Konsultanta tražio izradu studije koja će analizirati postojeće stanje lokacije, detektirati sve probleme na lokaciji, te ponuditi najpogodnije rješenje, kako za Klijenta, tako i za Grad Zenicu i ostale korisnike prostora. U tu svrhu, izvršena je priprema detaljnih analiza u vidu Studije.

"Ovim idejnim rješenjem i urbanističkom postavkom predlaže se zamjena dijela parcele 1064/1 u ukupnoj kvadraturi 3.070,00 m2 za dio parcele 1051/1 u ukupnoj kvadraturi 4.075,00 m2. Za razliku u površini parcela od 1.005,00 m2 predlažemo da se obračuna naknada u visini od 500,00 KM/m2, kakva je bila početna cijena za prodaju zemljišta na lokalitetu Trg Rudara, što smatramo povoljnim za Grad, s obzirom da je lokalitet Trg Rudara cjenovno skuplja zona unutar Grada" između ostalog stoji u izedenoj studiji. 

Prijedlog za uređenje međusobnih odnosa za prevazilaženje problema mikrolokaciji u naselju Radakovo nije dobio potreban broj glasova vijećnika Gradskog vijeća Zenica i pored izvedene Studije o zamjeni parcela, te Analize saobraćaja i Analize urbanističke postavke i sadržaja, koju je predstavio predstavnik investitora.
Zašto? Zato što je došlo do razmimoilaženja u mišljenju vijećnika koji čine parlamentarnu većinu.
Između ostalih, i Predsjedavajući Gradskog vijeća bio je PROTIV.
U priloženom isječku direktnog video prenosa vijećnik Denan Pašalić (BHI KF) spominjao je i navodne prijetnje u ranijim prijedlozima o prodaji građevinskog zemljišta, a sličnog stava bio je i vijećnik Nermin Mehić (SDP).
Prije samog glasanja klub vijećnika SDA zatražio je desetominutnu pauzu nakon čega su vijećnici ostali SUZDRŽANI.
Nakon pauze Gradsko vijeće nije usvojilo Prijedlog za zamjenu parcela K.O. Zenica III, naselje Novo Radakovo: parcelu 1064/1 za parcelu 1051/1.

 

Nema komentara:

Objavi komentar

SIPA IZAŠLA NA TEREN I POTVRDILA: "Navodi Kasumovića da se po selima oko Zenice dijeli oružje su LAŽ!"

"Može neko te pakete, pa vas potrovat'.. Može neko ned'o Bog oružje dijelio... u 12, 11 navečer, da se nešto tajno dijeli u sel...