srijeda, 12. travnja 2023.

Prije 78 godina je oslobođena Zenica, danas se poziva na suživot i zajedništvo

 

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježjima svima koji su život dali za Bosnu i Hercegovinu obilježena je 78. godišnjica od kada su antifašističke snage oslobodile Zenicu.

Građani Zenice i ove godine su se okupili na spomen-obilježjima gdje su odali počast i prisjetili se svega onoga što pamte ili što su im drugi pričali, a što se dogodilo prije 78 godina kada su Zeničani dobili slobodu.

Sve je počelo u noći sa 11. na 12. april, kada su partizanske jedinice iz Desete i 53. divizije i Jedanaeste krajiške divizije ušle u Zenicu i oslobodili je nakon četverogodišnje narodnooslobodilačke borbe protiv okupatora i pomagača.

O tim, ali i svježijim sjećanjima iz 90-ih godina danas je na spomen-obilježju Papirna govorio Jasmin Dedić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca Zenice.

"Danas je 78 godina od kako je Zenica oslobođena od fašističkog okupatora. Moramo sačuvati ovo što smo krvavo stekli. Isto nam se ponovilo 1992-1995. godine, nama se to ponavlja svakih 30-40 godina, da neko nasrne na nas, da nas pokori i drži pod čizmom. Zato smo mi tu da prenesemo djeci ko je dao svoje živote za državu", kazao je Dedić te naglasio potrebu da se danas živi zajedno, jedni s drugima.

"Ovo je zemlja multietična, moramo živjeti zajedno, ne odvojeno, ne različito, ne jedni pored drugih već jedni s drugima. Jedino smo u BiH svoji na svom, svugdje smo tuđini osim ovdje."

Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježju Papirna program je nastavljen i na spomen-obilježju Kameni spavač u centru Zenice, a odavanje počasti bit će upriličeno i sutra na drugim lokacijama van Zenice.



Nema komentara:

Objavi komentar

SIPA IZAŠLA NA TEREN I POTVRDILA: "Navodi Kasumovića da se po selima oko Zenice dijeli oružje su LAŽ!"

"Može neko te pakete, pa vas potrovat'.. Može neko ned'o Bog oružje dijelio... u 12, 11 navečer, da se nešto tajno dijeli u sel...