subota, 15. travnja 2023.

Ako je vjerovati političarima, šta god da Schmidt uradi - vlasti neće biti

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt trebao bi nešto, što se tiče federalne vlasti, nametnuti nakon bajrama – 24., 25. ili 26. aprila. 

Tako bar kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a. A o tome šta bi Schmidt trebao nametnuti svi imaju različito viđenje. 

Schmidt: Šta će odlučiti?

SDA je među prvima objavila da će prihvatiti odluku Schmidta ako ona bude trajna i da važi za sve naredne postizborne cikluse. Čak i ako to znači da će ih sad te izmjene poslati u opoziciju. Isti stav su iznijeli nakon toga predstavnici stranaka NES i SBiH. Za njih dolazi u obzir samo trajno rješenje. Svako drugo, kratkoročno, koje bi služilo samo tome da Osmorka i HDZ prave vlast, za njih ne dolazi u obzir. U tome oni, navodno, ne kane učestvovati. 
 Takav stav slijedi i SDP, a Elmedin Konaković je sinoć potvrdio da i za NiP vrijedi isto – nametnuta Vlada ne dolazi u obzir i neće učestvovati u njoj. 
Što se tiče Naše stranke, oni su imali nešto drugačiji stav – sve je bolje od toga da za kriminalnu nabavku osuđeni Fadil Novalić ostane još četiri godine premijer. Na kraju, lider HDZ-a Dragan Čović danas iznosi potpuno drugačiji stav. 

 Protiv su svi

  “Ako se neko igra s tim, ta rješenja mogu biti kratkoročna za odblokiranje procesa. Ako se želi bilo šta u izbornom zakonu mijenjati, još jednom ponavljam, hrvatskog člana Predsjedništva BiH moraju birati Hrvati, a slično je i u domovima naroda”, poručio je Čović. Dakle, ako će biti dugoročna rješenja onda ona, što se tiče Čovića, moraju sadržavati ono što on zove ‘legitimnim predstavljanjem’ u Predsjedništvu BiH. 
A protiv takvog sistema su svi – od stranaka Osmorke do SDA. 
Dakle, s obzirom na ovakve stavove lidera stranaka jedini logičan zaključak je da šta god da Schmidt uradi – Vlade FBiH neće biti. 
Ako nametne kratkoročno rješenje – u vlast neće NES, SBiH, SDP i NiP, a ni SDA. Ako ono bude dugoročno, a ne bude definiralo ‘legitimno predstavljanje’ – u vlast neće HDZ.

 raport.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

SIPA IZAŠLA NA TEREN I POTVRDILA: "Navodi Kasumovića da se po selima oko Zenice dijeli oružje su LAŽ!"

"Može neko te pakete, pa vas potrovat'.. Može neko ned'o Bog oružje dijelio... u 12, 11 navečer, da se nešto tajno dijeli u sel...