nedjelja, 13. studenoga 2022.

Nema promjene uspostavljene većine u Zeničko dobojskom kantonu

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović (DF) odbio je komentirati ko su potencijalni koalicioni partneri njegove stranke dva dana prije održavanja sjednice predsjedništva stranke na kojoj će se raspravljati o formiranju vlasti nakon Općih izbora.
Komentirao je i potencijalno koaliranje sa strankama Trojke, odnosno Osmorke.

"Moram reći da kada vas neko sa manje glasova poziva u koaliciju da je to meni čudno. To je u političkoj teoriji i praksi neizvodljivo, da neko ko nije politički pobjednik poziva nekoga u koaliciji. Na nivou Federacije ta stranka NiP ima 67.000 glasova, DF ima 107.000. Razlika od 40.000 glasova i sad vam nešto nudi. Kako će vam neko nuditi glasove ko ima manje glasova od vas. To je prvi problem. Drugi problem je taj da koaliranje na nivou entieta i države BiH je nešto o čemu se u DF ne odlučuje na osnovu medijskih natpisa kad vas neko preko medija pozove i o tome konačnu odluku donose organi stranke. Što se tiče koaliranja na kantonalnim nivoima, potpunu slobodu imaju kantonalne organizacije DF-a jer je tako definisano statutom stranke", naglasio je.

Podsjetimo, novu skupštinsku većinu u Zeničko dobojskom kantonu potpisali su: Bosansko hercegovačka inicijativa Kasumović Fuad (BHI-KF), Socijaldemokratska partija (SDP BiH), Željko Komšić – Za građansku državu- DF/GS, Narod i Pravda (NiP), Naša stranka (NS) i Narodni evropski savez (NES).


Nema komentara:

Objavi komentar

SIPA IZAŠLA NA TEREN I POTVRDILA: "Navodi Kasumovića da se po selima oko Zenice dijeli oružje su LAŽ!"

"Može neko te pakete, pa vas potrovat'.. Može neko ned'o Bog oružje dijelio... u 12, 11 navečer, da se nešto tajno dijeli u sel...