subota, 18. prosinca 2021.

Prof.dr. Dženan Skelić vidi Zenicu kao "islamizirano društvo", a Republiku Srpsku i Federaciju kao "brak u kojem je supruga prevarila muža"

Prof.dr. Skelić Dženan, psiholog iz Zenice u tekstu "Uspavana ljevica i druge bajke za portal "Buka" bez dlake na jeziku govori o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.
Prof. Skelić smatra kako svako treba počistiti u svome dvorištu, kritikovati sebe i «svoje» te u svjetlu tih elemenata razumijevati stavove i ponašanje drugih, bez obzira na to da li drugi čine isto, ili se drže svoga nepoštenog puta idealiziranja sebe i svojih a devalviranja i sotonizacije drugih! 
U svom kritičkom osvrtu nije se ustručavao reći ono o čemu drugi šapuću, "komentiraju u četiri oka"!

U nastavku pročitajte o čemu je riječ:

Pošten čovjek se trudi da sasluša sve strane, da probleme sagleda iz svih uglova, da realno procjenjuje i sudi, te da reže «nit po babu nit po stričevima»!
To je barem nekada, dok je neki sistem vrijednosti postojao, u našem društvu bila mjera poštenja i čestitosti!

Pa da krenemo u tu avanturu poštenja u nepoštenom društvu, iz perspektive drugih! Smatram kako svak treba počistiti u svome dvorištu, kritikovati sebe i «svoje» te u svjetlu tih elemenata razumijevati stavove i ponašanje drugih, bez obzira na to da li drugi čine isto, ili se drže svoga nepoštenog puta idealiziranja sebe i svojih a devalviranja i sotonizacije drugih!
Po ovoj logici moje je dvorište bošnjačko a veranda univerzitetska, ubjeđenja ljevičarska a perspektive idealističke! Grad u kojem živim i radim je većinski bošnjački, te je u njemu ostao po koji Hrvat a Srba ima tek toliko za pokaza i kontraargumenta onima koji bi ustvrdili kako je područje grada i šire okoline etnički čisto u pravcu izgradnje «pa makar je ko avlija» države! Univerzitet na kojem radim je sekularan, deklarativno, sa tendencijom turbulentnih promjena!

Kad slušamo srpske ili hrvatske predstavnike u javnom prostoru, dominira i nezaobilazna je konstatacija, da ne osječaju pripadnost BiH niti da je to njihova domovina, te kako se pokušavaju oduprijeti bošnjačkoj dominaciji za koju tvrde, da kontinuirano, unazad 30 godina, klizi ka islamizaciji društva!

Ima li takav osjećaj smisla i da li je uopšte sa aspekta morala prihvatljivo, da neko ko je poput zastupnika srpskih nacionalnih interesa protjerao svo nesrpsko stanovništvo sa teritorija budućeg entiteta priznatog od strane međunarodne zajednice kroz ugovor iz Dejtona! Sa aspekta sadašnjosti uronjene u prošlost nema, ali je činjenica da takvo danas koje je zapelo u jučer nema izvjesno sutra! Sa aspekta promišljanja o budućnosti i prihvatanja sadašnjosti javlja se potreba da se uvaže osjećanja drugih i da se sagleda pozicija iz koje progovaraju kako bi se utvrdilo da li ima osnove za takvo osjećanje!

Vojska RS-a je u ratu počinila genocid u Srebrenici, etnički očistila 49% teritorija i na taj način nanijela ogromnu štetu Bošnjacima, ali su Bošnjaci pristali, odnosno prije se može reći insistirali na tome da se nastavi suživot u zajedničkoj državi!
Zamislite brak u kojem je supruga prevarila muža, a on onda insistirao na tome da ostanu skupa, da bi svakodnevno spominjao tu prevaru, iskazivao sumnju u nju, izvrgavao je preziru, omalovažavao je, nazivao nemoralnom, lošom i slično! Isprva je supruga priznavala da je to što je uradila nemoralno i loše nadajući se oprostu koji slijedi nakon pokajanja, ali onda je zbog stalnih optuđbi, vrijeđanja i prozivanja počela da negira da je njen «grijeh» istinski njen, navodeći kako je i koliko suprug doprinjeo tome da ga prevari! Zatim je supruga rekla da više ne želi živjeti u takvoj zajednici jer joj nije lijepo i ne doživljava je svojom, pa makar i njihova djeca patila zbog tog razlaza! Vjerovatno bi imali razumijevanja za njenu odluku! Kako je suprug mogao očekivati da ona ostane živjeti i graditi dom pored toliko negativnog naboja prema njoj! Očekivao je jer je smatrao da ona treba da trpi jer je skrivila! E pa to ne ide tako u stvarnom životu, već samo u bajkama! Ako hoćete da očuvate brak nakon prevare, obično idete na kartu ponovnog udvaranja, jačanja povezanosti, izgradnju povjerenja a prošlost ostavljate iza sebe! Tako radite ako istinski želite očuvanje zajednice! Ovdje smo razmotrili osnovanost osjećaja koji Hrvati i Srbi iskazuju kada kažu da ne osjećaju BiH kao svoju domovinu jer im tu nije lijepo i više je nego evidentno da imaju argumente za takav stav!!

Nadalje treba razmotriti njihove izjave u vezi osjećaja straha zbog islamizacije društva. Na primjeru univerziteta na kojem radim i odnosa koji se tu uspostavljaju u poslijednje vrijeme moram i ovdje zaključiti da ima mjesta takvom strahu drugih!
Naime, unazad 2 godine, u interesu struke i nauke, vodim rat na Univerzitetu pokušavajući spriječiti da se na Islamskom pedagoškom fakultetu pokrene studijski program Psihologije. Ovakav studij na fakultetu sa vjerskim predznakom je neprihvatljiv jer se radi o sekularnom studiju namjenjenom svima a on nije takav ako je na vjerski označenoj ustanovi, a osobito stoga što je planirani program odstupio od znanstvenog diskursa uključujući u studij psihologije oblasti koje tamo definitivno nikada nisu pripadale ko što su to religijski predmeti čiji nosioci dolaze iz područja vjere! Radi se o predmetima krajnje neznanstvenog sadržaja poput: Religijska antropologija, Čitanje svetih spisa, Duhovno iscjeljiteljstvo, Religijsko tumačenje snova i sl.. Takvih predmeta kao obaveznih na svakom semestru je predviđeno jedan do dva uz po jedan izborni!

Ovakva incijativa zabrinjava u pravcu, od strane drugih, spominjane islamizacije. Posebno zabrinjava ako se uzme u obzir da ima podršku novog rektora i postojećeg Senata, koji strukturom pokazuje sličnu tendenciju a što se ogleda da je u njegovom sastavu trenutno samo jedan ne-Bošnjak iako na UNZE ima značajan broj drugih! Zabrinjava i to što je dolaskom novog rektora taj isti Islamski pedagoški fakultet postao ravnopravna članica Univerziteta sa specijalnim statusom, koji joj obezbjeđuje jednaka prava bez istih obaveza, pri čemu joj osnivač ostaje Islamska zajednica koja u suštini odlučuje o svim bitnim pitanjima na dotičnom fakultetu, pa je tako dekretom postavila dekana, kojeg Nastavno-naučno vijeće nije izabralo na regularnoj izbornoj sjednici, kako to predviđa pravilnik o radu! Zabrinjava i činjenica da je novoizabrani rektor jedinog redovnog profesora na oblasti Psihologijam sa Filozofskog fakulteta kao matičnog za oblast, na mjestu šefa Katedre zamjenio vanrednim profesorom sa Islamskog pedagoškog fakulteta, a što nije niti običaj niti praksa, a upitno je i sa aspekta Statuta UNZE! Sve pobrojano je zabrinjavajuće, a zastrašujuće je to da mnogi nastavnici ovo sve vide ali šute, ili komentiraju u četiri oka, ili u užem krugu pouzdanika, kao u doba inkvizicije! Lomače još nisu naložene al one se lako zapale! Kad dozvolite da se jedna procedura zaobiđe, tad lako sve padaju i postaju relativne, a ljudski život kao i ljudska prava bivaju sve jeftinija!

Očito je ako smo realni u opservacijama, da drugi u BiH imaju osnove osjećati neku vrstu ugroze pred islamizacijom društva s obzirom na uvlačenje religije i njenih institucija u visoko obrazovanje, koje je u svakom društvu bastion odbrane sekularnosti!

Zagovaranje građanskog društva na ovakvim postavkama tako postaje nerealno i iracionalno, jer je dominantni diskurs u društvu nacionalni sa snažnim nagibom ka religijskom fanatizmu na svim stranama, pa sve dokle budemo imali nacionalne partije na vlasti, pogotovo kod Bošnjak akoji nemaju rezervnu domovinu te bi trebalo da pokazuju veći stepen brige za postojeću, nije za očekivati relaksiranje odnosa jer se nacionalne ideologije hrane i okupljaju svoje sljedbenike na strahu od drugoga!

Spas bi idealnotipski u takvom kontekstu, mogla biti isključivo ljevica, ali koje kao da nema, koja podsjeća na uspavanu ljepoticu iz bajke utonulu u tridesetogodišnji san! Čeka svog princa da je poljubcem probudi! Tiha je, njeno članstvo je mnogobrojno ali nevidljivo, ušutkano, zbunjeno nacionalizmom za koji je 45 godina vjerovalo da više ne postoji! Rijetko se čuje njen glas već godinama! Čarolija istkana na vjeri u socijalno pravedno društvo se ugasla pa njen plamen tinja ispod hrpe pepela nastalog izgaranjem budučnosti jedne države! Kao nakon svakog dubokog sna, treba vremena da se potpuno razbudi i razdrma kako bi postala sposobna za djelovanje i potpuno funkcionalna! Otupjela je revolucionarna oštrica, duh hrabrosti oduvan vjetrovima imaginarnih prijetnji, ušutkan glasnoćom primitivizma i drekom zalutalih čobana naviknutih na stada! Nikako da se razdrma!

Svaka prilika nama je zadnja da sačuvamo domovinu od nestanka, da sačuvamo oganj budućnosti od gašenja, da zaustavimo curenje mladosti i života iz tkiva našeg kulturalnog bića! Kada neki lijek ne pomaže već produbljuje bolest, odbaciš ga, uzmeš drugi i tako dok ne nađeš pravi ako ga ima ili umreš u procesu traganja! Nacionalizam, kako se pokazalo, nije lijek već otrov!

Slabo se ljevica reklamira, izgubila je povjerenje u nekoliko navrata, al ne znači da pravilnim konzumiranjem ne pomaže ukloniti bolesno tkivo gangrenom zahvaćenog kolektiviteta! Želim vjerovati da ova nova socijaldemokratija donosi prave ljevičarske vrijednosti nazad! Želim vjerovati da lider opozicije može prodrmati svoje članstvo! Socijaldemokratija nije ničija, ona je svih nas! To je budućnost građanskog društva!

Štafeta gori u ruci Nermina Nikšića i pitanje nije da li će zapaliti plamen promjene, već da li će on na vrijeme buknuti u oganj, koji će tišinu pretvoriti u BUKU!  

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...