srijeda, 1. prosinca 2021.

Niko nije iznenađen hapšenjem Fuada Kasumovića❗



Čak ni sam Kasumović, jer kako kaže njegovo spektakularno i filmsko privođenje, režirali su bolesni umovi među kojima ima kvarnih političara, tužilaca i novinara na čije je djelovanje u ovih pet godina bezbroj puta upozoravao. Naveo je i kako je znao šta “SDA priprema” te da “cijeli grad o ovome priča još od prošlogodišnjih izbora”.
Iz Zeničke inicijative Kasumović Fuad na vanrednoj press konferenciji sazvanoj zbog jutrošnjih aktivnosti Državne agencije za istrage i zaštitu između ostalog kažu da su ovakav čin očekivali, s obzirom na to da je u pitanju montirani proces od strane dijela pravosuđa instruiranih od najvišeg vrha Stranke demokratske akcije te kako medijska hajka od strane pojedinih novinara traje pet godina. 

U saopćenju za javnost, koje je na svojoj stranici objavilo Tužilaštvo ističe se kako su "postupajući po naredbama Kantonalnog tužilaštva ZDK i Kantonalnog suda Zenica, u ranim jutarnjim satima, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, započeli s pretresima na više lokacija, a zbog sumnje da su počinjena krivična djela Organizovani kriminal iz čl. 342. st. 3. KZFBiH u vezi sa krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi stava 1. KZ FBiH, Prouzrokovanje stečaja iz člana 243. stav 1. KZ F BiH i Oštećenje povjerilaca iz člana 246. KZ FBiH".
Uhapšeno je jedanaest lica.
Dakle, niko nije iznenađen hapšenjem Fuada Kasumovića❗
Svi su očekivali ovaj dan i ne treba se previše uzbuđivati, radovati tuđoj nevolji ili unaprijed osuđivati i proglašavati krivim svih 11 osumnjičenih.
Gradonačelnik Kasumović Fuad i grupa osumnjičenih ne bi bili uhapšeni da ih nisu prijavili za krivično djelo, logično. Tužilaštvo smatra da je počinjeno krivično djelo i od njih se očekuje da će podastrti dovoljno dokaza, a sud će odlučiti da li su krivi ili ne. A što je s prijaviteljima? Prijaviteljima se ponekad odaje priznanje za prijavljeno krivično djelo, a ponekad se etiketiraju kao stranački uhljebi, botovi, kočničari napretka države, entiteta ili Grada.
U konkretnom slučaju, pristalice Fuada Kasumovića tvrde da je riječ o montiranom procesu dok sam Kasumović govori kako je on "moralna vertikala" i žrtva kriminalne SDA i kriminalnih dijelova Tužilaštva. Kako će se završiti zavisi od dokaza tužilaštva i Odluke suda. Neki predviđaju i prijevremene izbore za gradonačelnika Zenice. Vrijeme će pokazati ko je kriv, a ko nevin.
 Istina je da do danas nismo imali priliku vidjeti da se i "moralne vertikale" hapse, ali obzirom na to da niko nije iznenađen hapšenjem Fuada Kasumovića dalo bi se zaključiti da niko nije iznad zakona i da nema nedodirljivih. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...