petak, 18. prosinca 2020.

U Zenici, Banja Luci, Grudama i Širokom Brijegu etnički čisti sastavi gradskih vijeća


Statut Grada Zenica propisuje da će u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti Grad  poštovati temeljna prava i slobode građana i konstitutivnih naroda: Bošnjaka, Hrvata i Srba zajedno sa ostalim, te će osigurati u najvećoj mogućoj mjeri njihovu zastupljenost u skladu sa  Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.
Predsjedavajući Gradskog vijeća i Gradonačelnik ne mogu biti iz reda istog
konstitutivnog naroda. Prilikom predlaganja izbora predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg Vijeća i tri člana Radnog predsjedništva Vijeća osigurat će se u najvećoj mogućoj mjeri ravnopravna
zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te ravnopravnost spolova.
U martu 2017.godine napravio sam usporedbu o multietničkim gradovima Banja Luka i Zenica, odnosno o činjenici koliko u banjalučkoj skupštini grada sjedi Bošnjaka, a koliko Srba. Kod nas u Gradskom vijeću Zenice bio je tek jedan Srbin, koliko mi je poznato. U skupštini Banja Luke, odnosno gradskom vijeću sjedilo je 30 Srba + 1 nacionalne manjine, a i taj je "Crnogorac" tj. bar je to bio onda kad mu je pripadnost nacionalnoj manjini bio uslov za mjesto podpredsjednika parlamenta RS-a , tako da su nas Banjalučani prešišali time što su mjesto gradonačelnika Banja Luke dali Crnogorcu :) Ove godine u evropskoj Zenici, odnosno Gradskom vijeću, nema ni jedan nebošnjak.
U novom sazivu Gradskog vijeća Zenice po drugi put,  nema predstavnika HDZ-a 1990, niti HDZ-a BiH. Neulazak u sastav Gradskog vijeća niti jednog Hrvata ili Srbina, bez obzira na političku opciju, zakomlikovalo je situaciju u Gradskom vijeću tako da će se prema nezvaničnim informacijama bloga 32.vijećnik pokušati "balansirati" kroz mjesto sekretara. Međutim, prema najnovijim informacijama na mjesto sekretara dolazi novi/stari kadar Selver Keleštura koji je u dijelu mandata 2012-2016 obnašao funkciju  gradonačelnika. Dakle, u novom sazivu Gradskog vijeća evropske Zenice imat ćemo etnički čist sastav vijeća. Izuzev, ako ima neko od vijećnika koji su se u prijavi za Lokalne izbore izjasnili da su iz reda tzv. Ostalih, da bi na takav način zauzeli mjesto predsjedavajućeg Gradskog vijeća.
Pored ostalog, i da se kojim slučajem nađe neki nebošnjak u dogledno vrijeme i popuni mjesto sekretara, on nije član vijeća, među vijećnicima nema, što je poražavajuće.
U Banja Luci je ove godine isti slučaj kao i Zenici, da se razumijemo. U Grudama i Širokom Brijegu, također. S toga, priča o Bosni Hercegovini i njenoj rekonstrukciji po multietničkom principu ostaje samo još jedna od iluzija ljudi koji su proživjeli i preživjeli bivši sistem.

32.vijećnik


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...