utorak, 15. prosinca 2020.

U srijedu sastanak u Vladi FBiH: BH Telecom ide u privatizaciju?


Predsjednik Sindikata BH Telecoma Fikret Alić izvijestio je okupljene radnike koji su juče satima protestvovali ispred zgrade BH Telecoma o epilogu sastanka koji je održan sa predstavnicima Uprave.

Alić je kazao radnim kolegama da je generalni direktor kontaktirao kabinet premijera FBiH Fadila Novalića i dogovorio da u srijedu nađu termin sastanka za otvaranja socijalnog dijaloga za zaključenje Granskog kolektivnog ugovora, a da u međuvremenu Sindikat pripremi tekst obaveza Vlade FBiH prema radnicima u slučaju privatizacije BH Telecoma.

Također je kazao da će nezavisni advokat analizirati dokumentaciju i ako kaže da su prekršili zakon radnicima će vratiti novac koji im je skinut s plate zbog štrajka, a ako kaže da nisu neće vratiti novac.  

„Danas ćemo znati termin sastanka mi ćemo početi pripremati draft kućnog kolektivnog ugovora koji bi se odnosio na obaveze Vlade FBiH, a Uprava će pripremiti ostatak za obaveze poslodavca. Prvo Granski kolektivni ugovor pa kućni“, kazao je Alić okupljenim radnicima koji su stigli iz Mostara, Bihaća, Tuzle. 

Radnici su tražili i objašnjenje ko im nije dozvolio ulazak u zgradu, pa čak ni u toalet, a Alić je kazao da nema logično objašnjenje.  

Okupljeni radnici su poručili da će sutra ujutro ponovo doći pred zgradu BH Telecoma i da im neće niko da zabraniti da uđu u zgradu.

„Nas je 450 u štrajku i niko ne može reći da nas Fikret Alić nagovara na ovo. Niko neće zaustaviti 450 ljudi da uđemo u zgradu i da nam kažu da ovo nije moje. Sutra ujutro smo mi opet ovdje. Vas isture ovdje pred nas i hoćemo da vidimo ko je naredio da ne možemo ući. Neka direktor siđe ovdje i neka nam objasni“, kazali su radnici zaštitarima koji im nisu dozvolili ulazak u zgradu.

patria/32.vijecnik


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...