četvrtak, 24. prosinca 2020.

Ispred Gradske skupštine transparent s natpisom "NAHRANITE GLADNE" !


Kreativan transparent kao "dobrodošlica" novoizabranim vijećnicima, bez poruka podjela ili poruka koje pozivaju na nasilje postavio je Jasko Borovčević, kandidat za vijeće iz reda nacionalne manjine koji nije osvojio dovoljan broj glasova, odnosno kandidat koji je ispred sjedišta CIK-a protestvovao zbog neregularnosti tokom izbornog procesa. Borovčević je tvrdio da su njegovi glasovi prilikom brojanja misteriozno "nestali".
Borovčević danas protestvuje u ime "gladnih" i nosi transparent "NAHRANITE GLADNE".
Tačan podatak koliko je zaista gladnih u Zenici ne postoji, izuzev podatka o broju korisnika Gradske kuhinje koji se godinama smanjivao do pojave bolesti izazvane korona virusom.
Gradska narodna kuhinja koja se finansira iz budžeta Grada Zenica,  Zeničkog dobojskog kantona i pojedinačnih donacija u 2020. godini svakodnevno dijelila je preko 800 toplih obroka svojim korisnicima. U prethodnim godinama broj obroka kretao se između 1000 i 1300.
U 2017. godini 1300 obroka, u 2018. godini 1000 i 2019. godini 900 obroka, od čega je polovina  iz gradskog budžeta.
Međutim, Javne kuhinje širom BiH bilježe povećane potrebe za besplatnim obrocima uslijed situacije izazvane virusom korona, koja je mnoge ostavila bez posla.
Iz "Merhameta", Regionalni odbor Zenica, ističu da je sve više ljudi koji traže njihovu pomoć. "Nažalost, ne uspijevamo zadovoljiti sve potrebe. Uklapamo se onoliko koliko su naše mogućnosti. Mi se financiramo, u postotku od 80 posto, od donacija fizičkih i pravnih osoba. Donacije su, s jedne strane, smanjene, a s druge strane povećan je broj korisnika naših usluga. Nedostaje nam i namirnica i novčanih sredstava za režijske troškove, a sve to je neophodno da bi naše kuhinje nesmetano radile", rekli su u augustu mjesecu za "Nezavisne novine" iz zeničkog "Merhameta", i to je poslednji podatak. Da li Borovčević posjeduje još neke zastrašujuće podatke, nisam uspio saznati.
Dakle, uprkos zatvaranju mnogih firmi već godinama polako je padao broj gladnih u svijetu, ali sad je došla nova nevolja: pandemija korone.
Zbog virusa i mjera protiv pandemije sve više je gladnih. 

Sudeći po najnovijim informacijama, Armiji gladnih pridružit će se i radnici Zenicatransa. Pokrenut je stečajni postupak, a na biro ide 82 radnika, jednim dijelom zahvaljujući "sukobu" gradonačelnika i prethodnog saziva vijeća, odnosno neizvršavanju zaključaka koje su izglasavali.

Podsjećam, u toku je Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Zenica. Na ovoj sjednici novi gradski vijećnici birat će članove Radnog predsjedništva, predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenica, te članove Komisije za izbor i imenovanja.

Prva radna sjednica Gradskog vijeća Zenica planirana je za ponedjeljak, 28. decembar 2020. godine, kada će se na dnevnom redu naći 14 tačaka. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...