STRANICE BLOGA

petak, 21. kolovoza 2020.

Ibrahim Emić, kandidat za nezavisnog vijećnika: ići ću uvijek na onu stranu vage, onog dobrog da bih zadržao prevagu egzistencijalnog opstanka dobrog nad zlim



Ibrahim Emić, suradnik bloga 32.vijećnik jedan je od kandidata za nezavisnog vijećnika Gradskog vijeća Zenica. Ekskluzivno za blog 32.vijećnik Emić kaže: "Rođen 04.02.1952.g. u Zenici, na Meokušnicama, tadašnje KPD kolonije.Višečlana porodica, otac, majka i nas šestoro djece. Otac službenik u KPD, majka domaćica. Otac i majka, sa svojih 33. odnosno 29. godina, formirali su moju višečlanu porodicu. Dakle, pet sestara i ja. Sabiha, Jasminka, Milada, Biljana, Dijana i ja Ibrahim. Sada majka u svojoj 92.oj godini ima nas šestoro, 12. unučadi, 15. praunučadi . Sve u svemu, ima nas. Završio sam osnovnu školu, zanat i pored toga stekao sam zvanje Nastavnika elektro struke sa kojim zvanjem sam i penzionisan u SMŠ Mladost u Zenici". 
- Ostalo se može pročitati ako se ukuca ,,Ibrahim Emić".

32.vijećnik: Kandidat ste za gradskog vijećnika iz reda nezavisnih vijećnika?

Jeste, kandidat sam kao Nezavisni , Bošnjak po Nacionalnosti.

32.vijećnik: Što vas je navelo da se kandidujete?

Da se kandidujem, navela su me dešavanja u GV Zenica u protekle četiri godine i nezadovoljstvo radom vijećnika na čelu sa Gradonačelnikom. Zenica je stagnirala u ove četiri godine, kako politički tako i urbano, a da kažem i moralno. Zaklinjao sam se prije u ,,mlade a sposobne", a za te četiri protekle godine sam vidio koja je snaga u ,,mladima a sposobnim" i vidio sam da im mogu parirati u svim segmentima osim u segmentu potkupljivosti i li kako sara kažu, korupciji. Analizirajte šta su bili prije četiri godine, koliko su imali u porodici uposlenih u gradskim institucijama, a gdje su sada i gdje su njihovi bližnji?

32.vijećnik: Mislite li biti nijemi posmatrač u Gradskom vijeću kao dosadašnji predstavnici nacionalnih manjina ili ćete se ponašati drugačije?

Mislim , na Vaše postavljeno pitanje o nijemom posmatraču u GV, da neću proći s obzirom na prethodno rečeno, ali kada bih prošao, zalagao bih se za jednu široku oblast a to je kultura.

32.vijećnik: Možda ćete nekad biti "vaga" kod donošenja bitnih odluka. Hoćete li se  prodati ili ćete imati svoj stav?

Što se tiče ,,vage", vaga je osnov života, egzistencija dobra i zla, ali je dobro uvijek preovladalo nad zlom, uostalom na tome počiva opstanak svijeta. Dakle, ići ću uvijek na onu stranu vage, onog dobrog da bih zadržao prevagu egzistencijalnog opstanka dobrog nad zlim

32.vijećnik: Jedna narodna izreka kaže "politika je ku*va", u njoj nema mjesta za poštene ljude. Sve više postaje očigledno da se Grad dijeli; s jedne strane na gradonačelnikove odane građane, s druge na dio podmlađene i neokaljane SDA- ovce. Mislite li da će na kraju poštenje prevladati ili da će pak izvući deblji kraj?

 Vaše pitanje, ,,politika je kurva" ima mjesta ako se to usporedi sa najstarijim zanatom jer u kuplerajima su se odlučivale mnoge političke stvari. Nažalost, i danas je tako i uvijek je bilo podjela za one koji su za ,,kupleraje" i onih koji su protiv toga. Dođe vrijeme da i kupleraji nekada budu u vrhu, ali na svu sreću to bude kratkog daha, ubije ih onaj smrad koji iz njih izlazi, to jest utuše se u vlastitom smradu. Prežive ih nove snage koje su imune na taj smrad i koje ne privuče onaj crveni fenjer koji je bio putokaz kuplerajima.

32.vijećnik: Kako biste postupili u slučaju najavljene smjene predsjedavajuće da ste danas u vijeću? Mislite li da je u pitanju politički "obračun", nesređeni računi?

Smjena predsjedavajuće, politički obračun ili ne, pokazao je pravo lice onih vijećnika kojima ni nakon skoro četiri godine nije bilo jasno za što su oni bili izabrani. To je za njih bilo osviješćenje, buđenje iz četverogodišnjeg mahmurluka. Tada su oni uvidjeli svoje pogreške, odnosno da ih vodi sve to u ambis, u istoriju kako ne treba raditi, kako ne treba slušati jednog čovjeka koji je nastojao da sve svoje pogreške svali na njih. Na svu njihovu sreću, niko nije htio da na sebe primi odgovornost za koju je bio odgovoran prvi čovjek Grada. Na njima je još kroz par ovih sjednica da koliko toliko isprave svoje greške jer građani Zenice to očekuju.

32.vijećnik: Možete li se nositi sa "pritiskom", kao što je npr.pritisak na vijećnike kod usvajanja regulacionih planova?

Pritisci mogu biti različiti na Vijećnike, ja sam za ove godine života i rada dovoljno situiran za jedan skromni život, a Zenicu poznajem u najmanje detalje što sam iskazao kroz svoju knjigu o Zenici i što ću iskazati i kroz drugu knjigu koja će izaći u oktobru kao i kroz Zeničke priče na TVZ koje su nažalost zabranjene od uredništva te Televizije. Napominjem da sam snimio 13. Zeničkih priča i još jednu koja je pod ,,embargom" a da ne govorim o zadnjem predstavljanju moje knjige gdje se TVZ nije udostojila da to objavi, ali je FTV to na profesionalan način to prikazala na čemu im se zahvaljujem.


32.vijećnik: Imate li neki kratkoročni prioritetni cilj?

Moj kraći ,,prioritetni cilj" je Kulturom do kulture, moje iskustvo u mom životu, moje nekadašnje a i sadašnje angažovanje za kulturu u svim segmentima, kroz sport, pozorište, film, umjetnost, kulturnoumjetnička društva, kodeks ponašanja, obrazovanje, nauku, da što prije ,,povučem" za sobom ljude koji se slažu sa mojim programom, da se to uvede u osnovno u ovo naše društvo, u porodicu, u komšiluk na ulicu. Nisam nostalgičar, ali želim da se kao nekad na stepenicama biblioteke okupe mladi i da prepričavaju knjigu koju su pročitali, da recituju stihove pjesnika, da nalaze izražaj u filmu koji su upravo gledali, bio to istorijski, drama ili neki aktuelni koji je trenutno na repertoaru.


32.vijećnik: Vaš dugoročni cilj?


Dugogodišnji cilj mi je da se kroz kulturu opet ujedine građani Zenice, da se druže iz različitih dijelova Grada, da se ne dijele osim po vrsti muzike koju slušaju ili film, knjige koji gledaju i čitaju.

32.vijećnik: Vaša poruka simpatizerima i potencijalnim glasačima?

Moja poruka simpatizerima i potencijalnim glasačima, iako sam u godinama, računam na mladost, za njih živim, ja sam svoje proživio ali živim i dalje, entuzijasta sam, glasajte i mladi i stari za one za koje mislite da će vam osigurati bolju budućnost. Uostalom, da ponovim, to me je i motiviralo da se kandidujem za Nezavisnog vijećnika u GV Zenica.

Nema komentara:

Objavi komentar