utorak, 30. lipnja 2020.

NEZIR PIVIĆ: SDA će na izborima Zenicu vratiti Zeničanima


Gradska organizacija Stranke demokratske akcije Zenica slavi 30. rođendan. Formirana je 30. juna 1990. godine, mjesec dana nakon osnivačke skupštine SDA BiH održane u Sarajevu. Na prvim slobodnim višestranačkim izborima, SDA je, kao široki narodni pokret, dobila povjerenje naroda i postala nosilac procesa političke emancipacije bosanskih muslimana i ključni politički činilac u odbrani državno-pravnog kontinuiteta Bosne i Hercegovine.

Politička snaga Bošnjaka

Kako god je SDA BiH tri decenije najveća politička snaga u bošnjačkom narodu i nezaobilazan faktor u političkim procesima u državi, tako je zenički ogranak SDA, koji je jedan od najvećih i najvažnijih, nezaobilazan u društvenom i političkom životu grada Zenice i Zeničko-dobojskog kantona - kaže predsjednik zeničke SDA prof.dr. Nezir Pivić.

"Kad god je SDA upravljala političkim i društvenim procesima u Zenici, grad se razvijao i svojim građanima pružao kvalitetnije uslove za život. Najzaslužniji za poslijeratnu promjenu imidža Zenice je rahmetli gradonačelnik Husejin Smajlović, koji je, zajedno sa svojim timom i uz podršku većine u Gradskom vijieću predvođene SDA, realizovao brojne infrastrukturne projekte kojima se Zeničanke i Zeničani danas ponose. Najvažniji su Arena, Atletski stadion, Trening centar, umiveno 'gnijezdo Zmajeva' Bilino polje, Glavna gradska magistrala, kao najveći infrastrukturni projekat u novijoj historiji grada, poslovne zone, poduzetnički inkubator i mnogi drugi projekti. SDA je uvijek bila zamajac koji je pokretao Zenicu i to je činjenica koju niko nema pravo osporavati", kaže Pivić, univerzitetski profesor i aktuelni zamjenik ministra pravde BiH, koji je na čelo zeničke SDA izabran 2017. godine.

Važni izbori

SDA Zenica se sprema za predstojeće Lokalne izbore. Pivić naglašava da je najvažnije da u stranci vlada jedinstvo i da SDA u Zenici izbore dočekuje nikad jača. "SDA Zenica je, u odnosu na vrijeme prije četiri godine, puno jača. Ujedinili smo snage, znanje i vizije. Naša snaga potiče iz naroda. Puno smo radili svih ovih godina i sasvim je jasno da upravo narod želi promjenu u Zenici", kaže Pivić.

Naglašava da su predstojeći izbori vrlo važni za Zenicu i SDA, jer grad, nakon četiri godine pauze, mora nastaviti putem razvoja koji su pokrenuli prethodni načelnici. „Imat ćemo kandidata za gradonačelnika koji će, prije svega, znati povesti Zeničane u pobjedu. Zenica je srce Bosne i Hercegovine i za našu državu i Bošnjake previše važan centar, i zato Zenicom moraju upravljati najbolji iz našeg naroda. Novi gradonačelnik iz SDA će vratiti simbole Zenice koji su uništeni, posebno naš NK 'Čelik' koji proživljava najteže dane otkako postoji. Moramo vratiti i sajam ZEPS, koji je dvije i po decenije bio najvažniji sajamski događaj u BiH, a prekinuo je tradiciju zbog uskraćivanja podrške od strane aktuelne gradske uprave, iako je imala finansijskih sredstava i načina da podrži ZEPS. Imamo mnogo mjesnih zajednica koje su bez vode i puteva, javna preduzeća posluju sve teže, imamo gomilanje administracije, a privredni ambijent nikada nije bio lošiji. Zenica više ne smije biti 'grad slučaj'", ističe predsjednik SDA Zenice.

Uskoro imena kandidata

Organi zeničke SDA ubrzo će objaviti ime kandidata za gradonačelnika i listu za Gradsko vijeće. Pivić naglašava da to do sada nije učinjeno, jer je Centralna izborna komisija pomjerila datum održavanja lokalnih izbora. "Kandidat za gradonačelnika će biti osoba koja može odgovoriti svim izazovima i koja će biti sposobna da vodi četvrti po veličini grad u BiH. To će sigurno biti Zeničanin, jer, nažalost, u ovom trenutku ljudi koji vode grad nisu iz Zenice, pa je i to vjerovatno jedan od razloga zašto nemaju osjećaja. Vrijeme je da Zenicu vratimo Zeničanima", kaže Pivić, koji je uvjeren da će kandidat SDA biti novi gradonačelnik Zenice te da će stranka popraviti rezultat i u Gradskom vijeću.

"U aktuelnom sazivu imamo 11 vijećnika, a uvjereni smo da će se taj broj povećati na predstojećim izborima. Naša lista će biti osvježena sa novim mlađim licima, ali i iskusnim kadrovima koji do sada nisu bili na listama. SDA je otvorena za sve kojima je razvoj Zenice na prvom mjestu", ističe predsjednik zeničke SDA.

Druženje na Bistričaku

Zbog trenutne epidemiološke situacije, SDA Zenica ovu godišnjicu neće obilježavati druženjem sa svojim članovima i simpatizerima.

Naša riječ/ 32.vijećnik

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...