utorak, 7. travnja 2020.

Neprofesionalno novinarstvo: Da li je Zenica ostala bez testova zbog lošeg rada menadžmenta kantonalne bolnice ili zato što nije univerzitetski centar?


Po novinaru RTV Zenica, mnogo prašine diglo se zbog posljednjih Odluka Federalne vlade, a koje idu na štetu Zenica i njenih stanovnika.

Navodno, posljednja je ona o raspodjeli 150.000 testova za korona virus gdje Zenici opet nije pripalo ništa", objašnjava novinar RTV Zenica zanemarujući jedan važan detalj koji će ovoj priči dati sasvim drugu sliku. Kantonalna bolnica nije Univerzitetski klinički centar. Naime, raspodjela testova za korona virus dijelila se isključivo univerzitetskim kliničkim centrima dok kantonalne bolnice ne spadaju u tu kategoriju.

Novinar RTV Zenica piše da gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović smatra da u ovom slučaju problem leži u menadžmentu Kantonalne bolnice Zenica, ali ne uzima izjavu druge strane. U ovom slučaju direktora Rasima Skomorca ili osobe koja je ovlaštena za davanje izjava. U konkretnom tekstu ne vidimo čak ni pokušaj da se čuje druga strana niti drugi izvori. Zašto? Da li je to zato što unaprijed zna da će  biti "cenzurisan“ ili ovaj novinar ne zna osnovna načela novinarstva?
Morao je, najblaže rečeno, osim gradonačelnika kontaktirati i direktora bolnice i nekog iz Federalne vlade i napravit izjavu sa epidemiologom Drljevićem.

Novinar citira gradonačelnika koji između redova priznaje da su se testovi za otkrivanje korona virusa dijelili kliničkim centrima.

Kasumović: „Oni nemaju niti jedan aparat za testiranje. U ovoj varijanti sve mora ići u Sarajevo. Znači menadžment se borio da zaposli što više stranačkih kadrova, a nije išao na usavršavanje doktora da se to može u Zenici raditi. Sve i da su testove dali opet mora ići za Sarajevo”, kaže Kasumović i dodaje da je sve stvar organizacije bolnice koja je po njegovom mišljenju već davno trebala biti klinički centar jer ovdje oko 500.000 ljudi gravitira.

Na kraju gradonačelnik priznaje da je kantonalna bolnica trebala biti klinički centar ali to za novinara RTV Zenica ne znači ništa. On je svoj zaključak iznio, kako rekoh na osnovu jednostrane izjave. Nije mu palo na pamet da pita ko je odgovoran zašto bolnica nije dobila savremeni odjel za kardiovaskularne bolesti, milionski projekat nakon kojeg se bolnica mogla proglasiti UKC-om?!
Stoga, slobodno možemo zaključiti da ovakvo novinarstvo funkcionira kao propaganda, gdje se od istine odstupa uvijek kada to interesi pojedinca ili partije zahtijevaju. Nije samo gradonačelnik Kasumović kriv za opstruiranje velikih projekata, među njima i bolnice u Zenici, njenog razvoja i proglašenja univerzitetskim centrom. Ima tu odgovornosti i medija i novinara poput ovog, koji je objavio ovaj skromni ili bolje rečeno sramni članak sa jednostranom pričom, bez davanja šanse drugoj strani da iskaže svoje mišljenje vezano za raspodjelu 150.000 korona testova i tako dođe do odgovora zašto ih Zenica nije dobila. Mogao je pitati i zaposlene medicinske sestre, ljekare ili sindikat, šta oni misle da li je menadžment kriv, a ne samo gradonačelnika, koji se do izbijanja pandemije zanimao za bolnicu kao "Bajro za svoju mater".
Po dolasku na mjesto gradonačelnika
blokirao  je račun i onemogućio finansijsko funkcionisanje ove najveće zdravstvene ustanove u kantonu. Zbog čega? Zbog naknade za korištenje građevinskog zemljišta! Administrativne takse i stavke čije postojanje je nepoznato modernom svijetu, odlukom ustavnog suda zabranjeno u polovini države, te ukinuta u većem dijelu Federacije.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...