petak, 20. ožujka 2020.

VLADA ZDK: Pozivamo gradonačelnika Kasumovića da ova teška i izazovna vremena ne koristi za političku samopromociju i zlonamjerne izjave usmjerene ka omalovažavanju rada institucija Zeničko-dobojskog kantona

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na 48. sjednici, održanoj 13. marta 2020. godine, donijela više odluka kojima je, na osnovu iskazanih potreba i intenzivnih kontakata sa zdravstvenim ustanovama, izvršena preraspodjela budžetskih rashoda i rezervi te na taj način osigurala sredstva u iznosu od 2,55 miliona KM za potrebe zdravstvenog sektora u borbi protiv širenja novog koronavirusa COVID-19.

Na 5. vanrednoj sjednici, održanoj 17. marta, Vlada je iz navedenih sredstava odobrila prvih 500.000,00 KM, od čega je JU Kantonalna bolnica Zenica odobreno 400.000,00 KM na ime troškova opremanja izolatorija u zgradi Stacionara, u koji je 09. marta smještena i prva zaražena osoba, dok je 100.000,00 KM odobreno JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za nabavku zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava za potrebe svih zdravstvenih ustanova u ovom kantonu.

Zdravstveni sistem ZDK na vrijeme je preduzeo potrebne mjere kako bi se pratilo i spriječilo širenje pandemije koronavirusa, pa je tako još krajem januara, nakon pojave prvih slučajeva infekcije koronavirusom COVID-19 u Evropi, formirano Koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, koje je 05. februara prestrukturirano u Krizni štab za praćenje novog koronavirusa pri Ministarstvu zdravstva ZDK. Krizni štab je donio više naredbi i preporuka za građane i institucije s ciljem usporavanja širenja pandemije, a rad zdravstvenih ustanova, posebice Kantonalne bolnice Zenica, prilagođen je novonastaloj situaciji. Također, angažirani su i službenici policije koji u saradnji sa kantonalnim sanitarnim inspektorima intenzivno vrše kontrolu osoba kojima su izdata rješenja o samoizolaciji.

Zbog svega navedenog, Vlada Zeničko-dobojskog kantona odbacuje izjave gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, iznesene nakon jučerašnje prve vanredne sjednice Štaba civilne zaštite Grada Zenice, da je Zeničko-dobojski kanton izdvojio samo 500.000 KM za sprječavanje širenja koronavirusa, što je jednako izdvajanju Grada Zenica, jer to apsolutno nije tačno. Kako smo naveli, za ovu namjenu trenutno su na raspolaganju sredstva od 2,55 miliona KM, a u obzir treba uzeti i dosadašnje značajne troškove funkcionisanja zdravstvenog sistema ovog kantona u borbi protiv pandemije koronavirusa. Napominjemo da će Vlada učiniti sve da pronađe i dodatne izvore za finansiranje troškova suzbijanja pandemije, ako se za to ukaže potreba na terenu. Pozivamo gradonačelnika Kasumovića da ova teška i izazovna vremena ne koristi za političku samopromociju i zlonamjerne izjave usmjerene ka omalovažavanju rada institucija Zeničko-dobojskog kantona, koji, na naše zadovoljstvo, nadležne institucije Federacije BiH navode kao školski primjer kvalitetnog postupanja u okolnostima pandemije. Ako je već propustio skoro dva mjeseca intenzivne borbe zdravstvenog sistema ZDK i tek unazad nekoliko dana aktivirao institucije Grada Zenice, pozivamo gradonačelnika Kasumovića da energiju zajedno usmjerimo ka suzbijanju pandemije koronavirusa i zaštiti građana Zenice i Zeničko-dobojskog kantona.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...