ponedjeljak, 10. veljače 2020.

Koliko su građani Zenice u zabludi oko donošenja Budžeta za 2020.godinu?!

Za blog 32.vijećnik odgovaraju Diana Bešić, predsjedavajuća Gradskog vijeća i Emina Tufekčić, šefica Kluba SDA u Gradskom vijeću Zenica.

Gradsko vijeće Zenice ponovo nije raspravljalo o Prijedlogu budžeta Grada Zenice za 2020. godinu niti o Odluci o privremenom finansiranju.
Sjednici je prisustvovalo 25 od 31 gradskog vijećnika. Za dnevni red današnje sjednice glasalo je 11 vijećnika, dok je njih 13 bilo suzdržano.

32.vijećnik: Da li su preostalih šest vijećnika opravdano odsutni?

Diana Bešić: Za ovu sjednicu su bile dvije inicijative vijećnika za sazivanje sjednice, jedna grupa je tražila da se razmatra budžet, a druga Privremeno financiranje. 4 vijećnika su najavili opravdano odsustvo.

32.vijećnik: Dakle, Gradsko vijeće je jedino ovlašteno donijeti Odluku o privremenom finansiranju, a ono to ne čini. Zašto?

Diana Bešić:  Kad dostavi Budžet Vijeću na razmatranje i usvajanje, tek nakon toga, u slučaju da se isti ne usvoji, vijećnici imaju obavezu razmatrati Odluku o privremenom finansiranju

32.vijećnik:  Gradonačelnik tvrdi da provodite medijsku kampanju na način da javnost dovodite u zabludu i odgovornost zbog finansijske blokade Grada Zenica prebacujete na Gradsku upravu.

Diana Bešić: Predsjedavajuća je uputila zahtjev gradonačelniku da dostavi materijale za sjednicu po zahtjevu obe grupe vijećnika, medjutim gradonačelnik je dostavio materijal za Privremeno finansiranje, a za Prijedlog budžeta nije. Samim tim ta tačka dnevnog reda nije ni mogla biti uvrštena na današnju sjednicu. Radno predsjedništvo i vijećnici SDA, ASDA i SBB su više puta naglasili da neće dozvoliti da im gradonačelnik samovoljno uskraćuje njihovo zakonsko pravo da razmatraju i izjašnjavaju se o budžetu, ali on i dalje, u stilu pravog autokrate odbija izvršiti svoju zakonsku, statutarnu i poslovničku obavezu, s namjerom da se ugasi Zenicatrans, da se ne izdvoje sredstva za put za Babino, Dnevni centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama, liječenje bolesne djece, spomen obilježje Javorje, put u Šerićima, a takođe želi da izbjegne kontrolu trošenja budžetskih sredstava što je predviđeno amandmanima na Odluku o izvršavanju budžeta.


Emina Tufekčić, šefica Kluba SDA u Gradskom vijeću Zenica pokušat će odgovoriti na par pitanja autora bloga 32.vijećnik radi određenih nejasnoća.

32.vijećnik: Mnogi ljudi ne razumiju proceduru donošenja Budžeta tako da bi bilo neophodno  objasniti zašto je odbijen gradonačelnikov prijedlog za dopunu dnevnog reda i Prijedlog Budžeta za 2020.godinu na 8 Hitnoj sjednici kao i zašto je odbijen prijedlog za Privremeno finansiranje?

Emina Tufekčić: Njegov izgovor da je nudio budžet na 8. hitnoj sjednici 23.01.2020. je ponovo još jedna manipulacija jer on zna, kao osoba odgovorna za zakonitost predlaganja akata, da se po članu 63. stav 4.  Poslovnika o radu Gradskog vijeca Budžet kao opšti akt mora dostaviti vijećnicima najmanje 7 dana prije sjednice. On to nije uradio. Tražio je da se usvoji u hitnoj proceduri bez amandmana. Što znači da mi trebamo usvojiti budžet po mjeri Gradonačelnika, a ne prema potrebama naših sugrađana.

32.vijećnik: Zašto ste danas tražili  da se raspravlja o Prijedlogu Budžeta za 2020. godinu ako ste ga nedavno odbili? U čemu je razlika? Postoje li zabune oko Prijedloga koji nudi gradonačelnik i Prijedloga koji traži većina?

Emina Tufekčić: Gradonačelnik nudi kraj Zenicatransa uz odbijanje i svih ostalih amandmana koje smo ranije dostavili, a mi tražimo realizaciju prethodnih zaključaka Gradskog vijeća  usvojenih u 2019. godini koji se odnose na Zenicatrans i spas  ovog javnog preduzeća, kao i   za put za Babino, te izdvajanje sredstava za liječenje tesko oboljele  djece, spomen obilježje Javorje i kontrolu trošenja budžetskih sredstava. Je l' se to neko protivi kontroli trošenja budžetskih sredstava?


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...