petak, 3. siječnja 2020.

Hitna sjednica Gradskog vijeća prekinuta nakon traženja gradonačelnikove odgovornosti!

Prijedlog zaključka današnje Hitne sjednice Gradskog vijeća Zenica po pitanju gradonačelnikove odgovornosti iznijela je Emina Tufekčić, vijećnica SDA nakon čega je Azra Hajdarević, sekratarka vijeća tražila od Jasmina Hodžića, zamjenika predsjedavajuće da se pristupi provjeri kvoruma koji su ciljano rasturili vijećnici Nermin Mehić (SDP), Jasna Alibašić i Sabina Delić (SC) jer su u momentu čitanja završnice zaključka, na sami spomen policije napustili sjednicu (vidljivo na video snimku). Na kraju članka će se ispostaviti da je kvorum razbijen uzaludno. Odgovornost je ipak zatražena!

A Zaključak o kojem su se vijećnici trebali izjasniti glasio je ovako;

"Gradsko vijece Zenica traži od Kantonalnog i Federalnog ministarstva pravde, Kantonalnog i Federalnog ministarstva finansija, Federalne uprave policije, Tužilaštva ZDK i MUPa ZDK da pokrenu postupak utvrđivanja odgovornosti u Gradskoj upravi Zenica zbog neprovođenja Zaključaka Gradskog vijeća Zenica koji su usvojeni na sjednicama Gradskog vijeća u julu, augustu i septembru 2019. godine, a koji se tiču Zenicatransa".

Podsjećam, prethodno je sjednicu napustio i gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je tražio od vijećnika da, kao drugu tačku dnevnog reda uvrste i raspravu o Prijedlogu budžeta Grada za 2020. godinu, a koji je prošli u četvrtak, zbog uloženih amandmana, on povukao sa dnevnog reda GV. Vijećnici, međutim, nisu dali podršku prijedlogu gradonačelnika, nakon čega je Kasumović iz revolta izašao iz sale, a za njim i svi njegovi saradnici.

U međuvremenu gradonačelnik Kasumović uputio je dopise MUP ZDK PU I Zenica i direktoru odnosno predsjedniku sindikalne organizacije JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” – Povodom blokade Autobuske stanice u Zenici od strane zaposlenika JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” d.d. Zenica, usljed čega je došlo do onemogućavanja obavljanja komunalne djelatnosti na području grada Zenica, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je s ciljem funkcionisanja linijskog prevoza putnika uputio dopise Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK Policijskoj upravi I Zenica i direktoru odnosno predsjedniku sindikalne organizacije JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” d.d. Zenica.

U dopisima se traži da svako u okviru svojih ovlasti, poduzme sve neophodne radnje i mjere u cilju deblokade Autobuske stanice i uspostavljanja odvijanja saobraćaja u skladu sa zakonom.

Nekoliko sati ranije na društvenim mrežama pojavili su se dokumenti o navodnoj ponudi dva prijevoznika zainteresiranih za preuzimanje JP Zenicatrans. Naime, radi se o ponudi preduzeća Centrotrans prema kojoj bi Grad trebao platiti sve obaveze prema poreskoj i radnicima a autobusku stanicu izdati Zenicatransu na 10 godina.
Druga ponuda za javno privatno partnerstvo je od Babić- Bistursa za "1 konvertibilnu marku" prema kojoj bi Grad Zenica imao između 30-40% učešća u toj kompaniji. Ponude su nastale u avgustu mjesecu 2019.godine nakon kojih se održalo nekoliko sjednica i donijelo više zaključaka vijeća koji nisu ispoštovani. Vijećnici se nisu izjašnjavali o pristiglim ponudama što navodi na sumnju da su dešavanja vezana za Zenicatrans dirigirana.

U momentu zaključenja ovoga članka na adresu medija među kojim je i adresa autora bloga 32.vijećnik stiglo je saopštenje za javnost Gradskog odbora SDA stranke u kojem između ostalog traže od nadležnih pravosudnih organa da što hitnije provedu istragu iutvrde odgovornost gradonačelnika zbog odbijanja provođenja obvezujućih zaključaka Gradskog vijeća iz 2019.godine.

U nastavku pogledajte video i dokumente o dvije pristigle ponude:











32.vijećnik, Zenicablog

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...