utorak, 17. prosinca 2019.

Projekt od kojeg su Zenica i Zeničani mogli imati najviše koristi seli u Žepče?!

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama projekt izgradnje kardiovaskularnog odjela Kantonalne bolnice Zenica od kojeg su Zenica i Zeničani mogli imati najviše koristi zbog nemogućnosti upisivanja zemljišta na bolnicu Zenica mogao bi preseliti u Žepče. Za izgradnju ovog modernog bolničkog kompleksa navodno je zainteresovan Mato Zovko, načelnik općine Žepče. Prema neimenovanom izvoru Zovko planira iznijeti prijedlog Općinskom vijeću Žepče po kojem bi Općina Žepče obezbjedila neophodno zemljište i svu potrebnu infrastrukturu za izgradnju ovog modernog kliničkog centra.

Podsjećam, prema pisanju portala visoko.co.ba predstavnici Kantonalne bolnice u Zenici i njemačke korporacije D.Med Healthcare AG u februaru ove godine potpisali su ugovor o izgradnji odjela Interventne kardiologije, u ovoj zdravstvenoj ustanovi i počeli odbrojavati dane do početka izgradnje, jer je ugledni njemački partner imao novac, projekt i sve što je bilo potrebno da savremeni odjel primi prve pacijente za nešto više od godinu dana. Niko tada nije slutio da će projekt zaustaviti političke ucjene i opstrukcije upravo iz grada u kojem je planirana izgradnja centra.
-Meni je to naumpalo i otišao sam u grunt, predao dokumente i uknjižio zemljište na Grad Zenicu – priznao je zenički gradonačelnik Fuad Kasumović pred kamerom lokalne televizije, obrazlažući kako je došlo do toga da kao vlasnik zemljišta i nekretnina u krugu Kantonalne bolnice bude upisan Grad Zenica.

Iako je zenički Kantonalni sud poništio upis i predmet vratio na prvostepeni postupak, gdje će imovina vjerovatno biti upisana na KBZ koja 60 godina gazduje, upravlja i uredno Gradu plaća obaveze po osnovu raznih naknada, između ostalih i KGZ-a, zbog kojeg je Kasumović ne tako davno htio da im blokira račun, ostat će to velika mrlja i jedna od najstrašnijih epizoda u bjesomučnoj kampanji koju bivši SDA-ovac vodi protiv svojih dugogodišnjih stranačkih kolega i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Jer, nije Kasumović zaustavio samo projekt Interventne kardiologije u čiju je izgradnju i opremanje njemački partner spreman investirati 7,5 miliona KM, nego i još dva projekta javno-privatnog partnerstva – “gama nož” i “hemodijaliza”, kao i generacijski projekt energetske efikasnosti vrijedan 11 miliona eura, koji bi od KBZ-a trebao napraviti moderni klinički centar.





Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...