nedjelja, 18. kolovoza 2019.

Vijećnici odlučuju: Izgradnja HE Janjići, javni interes ili interes pojedinca?

l
Gradnja planiranog energetskog objekta dio je globalnog plana gradnje hidroelektrana u Bosni i Hercegovini, gdje bi se trebalo izgraditi veći broj novih izvora električne energije i to prema nekim studijama oko 167 novih hidrocentrala.

Prema mišljenju mještana Janjića i susjednih naselja Drivuša, Gorica i Putovići, osim odbijanja ponuđene stručne studije o uticaju na okoliš, oni bi željeli da se odbije i mogućnost izgradnje hidroelektrane na ovom lokalitetu, jer bi narušila prirodne odnose u kamenitom dijelu vodotoka rijeke Bosne.
Međutim, za mišljenje mještana nikoga nije briga. Već na narednoj sjednici vijeća zakazanoj za utorak, 27. augusta 2019. godini vijećnici bi trebali donijeti Odluku o utvrđivanju javnog interesa po pitanju izgradnje HE Janjići. Da li je u pitanju javni interes ili interes pojedinca? Ako uzmemo za primjer već izgrađene mini hidroelektrane Bistričak ili  Pepelari koje rade automatizivano, bez ijednog radnika, možemo donijeti zaključak da je u pitanju interes pojedinca.
Dakle, aktivnosti se nastavljaju iako je prilikom usvajanja Prostornog plana, na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik kazao da ne mora značiti da će se hidroelektrane graditi. Ukoliko se vijećnici izjasne da je izgradnja HE Janjići javni interes što nam onda poručuju? Poručuju nam da ih nije briga za ishod javne rasprave i mišljenje tamošnjeg stanovništva. Poručuju nam da neće raspisivati ni referendum, kako su ranije obećavali. Poručuju nam da su njihovi interesi iznad interesa lokalnog stanovništva. Poručuju nam da će je graditi sviđalo se to nekome ili NE.

Prema procjenama ljudi koji podržavaju izgradnju, sve navedene potencijale za proizvodnju energije treba iskoristiti uz maksimalnu zaštitu životne sredine. Zenica bi navodno objektivno trebala imati postrojenja za proizvodnju električne energije minimalne snage 50 MW jer bi njome mogla u zimskom periodu gradu osigurati grijanje u slučaju, iz bilo kojeg razloga, prestanka grijanja iz kompanije „ArcelorMittal“.
Navodno, ovakvim energetskim postrojenjem, Grad bi na ime koncesije inkasirao oko 10. miliona KM, a uz to bi i stalni posao dobilo minimalno 100 radnika.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...