četvrtak, 15. kolovoza 2019.

Piši: Propalo

ISTINOMJER

Koliko vas služi pamćenje?

Idemo redom:

Propala prodaja odmarališta "Duće", propao dolazak novog investitora u pripali Cimos, propala kupovina i aktiviranje zatvorenog Gradskog bazena.

Propalo je i neustavno oporezivanje kladionica, propalo neustavno oporezivanje telekom operatera, propao Babinski projekat puta od 6 metara, propalo uvođenje Neopan autobusa za Babino, propala izgradnja drugog dijela GGM-a, propala nagrada Grb Zenice, propao projekat Autobuska stanica, propalo usvajanje Izvršenje budžeta za 2018.

Propao je projekat Trg rudara, prop'o Prostorni plan - zemljište prve dame Grada još uvjek nije na prodaju, propala sanacija "Rače", propalo obećano grijanje do 2019., propalo uvođenje vinjeta... Propalo i furiozno otvaranje Gradske kafane u 2018., pa početkom 2019., baš kao što je propala i ubleha da će na mjestu Gradske kafane biti Biblioteka.

Propalo je i preseljenje lokalnog režimskog medija u zgradu Preporoda, ali i formiranje paralelnog Centra za kulturu s ciljem gašenja RTV Zenice i otpisivanja dugova radnicima po sudskim presudama.

Na isti način, dakle - propao je i projekt Eko kompleksa Smetovi, kao i uređenja izletišta Smetovi. Nije bolje prošlo ni drugo ranije odmarališta Zeničana. Propali gradonačelnikovi investitori za Bistričak na kraju su završili u zatvoru zbog niza prevara.

Propalo je i furiozno građenje zgrade Gradske uprave, pa je propalo i serijsko građenje nadzemnih i podzemnih garaža po gradu.

Propalo prebacivanje odgovornosti na Kanton za sve što ne valja, od plaćanja ovjera dokumentacije za zapošljavanje prosvjetnih radnika, do kašnjenja radova na više puteva, dok se istovremeno slavi svaki metar asfalta iz nigdje u nigdje.

Propala je i izmišljena priča da su Nijemci i Švicarci dali milione eura za riješavanje kanalizacije i otpadnih voda, jer taj projekt, koji uzgred, još nije krenuo s početka, je dogovoren i potpisan za vrijeme starog "mrskog režima" gradonačelnikove predzadnje stranke.

Koliko desetina, stotina propalih projekata i poteza ima na svakom koraku pokazuje i informacija da je spektakularno najavljeni solarni sistem snadbjevanja strujom i toplom vodom u domu zeničkih izviđača na  Boračkom jezeru - pogađate, propao, što pokazuje da medijska mašinerija lažnih profila, stranica na društvenim mrežama i oficijelna stranica Grada ne mogu više izmisliti, slagati, a da kao kula od karata skoro svaka priča ne padne u vodu...

Sjećate li se bombastične priče o pokrivenosšću wifi bežićnim internet signalom desetina mjesnih zajednica, trgova i okupljališta u svim krajevima Grada? Ili gdje su pompezno najavljeni skoro pa novi autobusi za gradski prijevoz, koji su koštali malo više od dodatnih grijača u naručenoj novoj limuzini kralja Zenice?

Prođe evo godina od najave početka građanja fudbalske akademije na Kamberovića polju, i to na istom mjestu gdje je stranka u kojoj je u tom trenu bio Kasumović pompezno najavila gradnju prvog ragbi-kampa. Tako nekako je završila i prošlogodišnja, u ovo doba započeta, rekonstrukcija zgrade Bosanskog narodnog pozorišta.

Djeca sa posebnim potrebama, najosjetljiviji dio našeg društva, već godinama čeka da gradonačelnik ispoštuje svoju odluku i dodjeli im prostor jednog od devastiranih vrtića koji bi drugi adaptirali za njihov ugodniji dnevni boravak. Na kraju, "mrski vijećnici" su preuzeli stvar u svoje ruke i sad postoje barem neke šanse da se to i uradi.

Grad dobija sve više podzemnih kontejnera, ali novcem ALBE i Kantona, što je pokazao i izvještaj revizora i izvršenje budžeta, pa je propao pokušaj Gradske uprave i Gradonačelnika, da zasluge pripišu sebi.

Propao je i pokušaj plasiranja priče da je BFC certifikat "čudo neviđeno", jer skoro da nema grada u okruženju na čijem ulazu ne stoji tabla da posjeduje certifikat koji je "ponos Zenice", kao da smo postali svjetski prvaci. Umjesto toga, naš "Zeleni grad" je doživio da mu gradonačelnik ne otputuje u London na važnu konferenciju, pravdajući to "susretom s narodom", dok se špekuliše i nikad nije demantovano da je stvarni razlog bio nedobijanje britanske vize zbog navodnih veza sa Irancima.

U međuvremenu nije propalo silno potpisivanje memoranduma i davanje silnog novca za idejna rješenja. Ili kupovina nove luksuzne limuzine sa 6 cifara u KM-ovima, masažerima i grijačima bitnih dijelova tijela, kad već oni zaduženi za razmišljanje i stvaranje istinskog dobra Zeničanima, ne funkcioniraju ni uz stimulaciju.

Mogli bi ovako unazad 150 sedmica, barem 150 laži, propalih najava i neispunjenih obećanja. Treba biti iskren i priznati, urađeno je nekoliko projekata, uglavnom u saradnji sa prijateljskim kompanijama vlasnika za koje se tvrdi da su česti gosti podno jednog šadrvana u prigradskom naselju koje promjenama Regulacionog plana postaje sve atraktivnije za strane investitore :).

Uspjelo se doduše 100 posto u jednom. Posvađati narod, ljudi se vrijeđaju, pljuju, psuju, prijete jedni drugim. Nikad nije bilo gore.

Na kraju, i Mirko S. Kojotovski, poznati lik iz crtanog filma, je vazda imao strašnu ideju, ali generacije su odrasle, a on nije realizirao nijednu kako valja.

Za većinu gore navedenih vjerovatno će odgovorni pronaći drugog krivca, a u kome drugom ako ne u SDA i njihovim partnerima. Vjerovatno će botovi napisati da bi sve to bilo realizirano da nije SDA i kočenja. Svakom iole pismenom, razumnom i iskreno - dovoljno pametnom je jasno da je 90 posto gore navedenog bilo politički, odnosno politikantski trik, marketinški balon namijenjen zaslijepljenoj publici čije pamćenje doseže do toga "šta sam doručkovao" i koji pamte Kroolja po stotinama započetih (i svega par završenih) projekata. Vrijeme je da se počne govoriti argumentima i činjenicama, a ovo gore pobrojano je upravo to - neoborivi fakti da nas laže, da nas lažu, a ko laže....

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...