petak, 2. kolovoza 2019.

Demonstracije prosvjetnih radnika urodile plodom


Ako bih davao ocjenu današnjim demonstracijama rekao bih da su urodile plodom. Zašto? Zato što smo pored mora laži čuli od gradonačelnika Zenice i dvije zanimljive stvari koje u biti možemo nazvati istinom.


Dakle, kada su u pitanju prosvjetni radnici gradonačelnik je kazao da je Odluku o administrativnim taksama donijelo Gradsko vijeće i ne može je mijenjati Gradonačelnik. Gradska uprava je u obavezi da primjenjuje Odluke Gradskog vijeća.
Shodno gore navedenom, primjenimo njegovu izjavu u slučaju vinjeta i recimo: "Odluku o stavljanju van snage donijelo je vijeće i ne može je mijenjati Gradonačelnik".Gradska uprava je u obavezi da primjenjuje Odluke Gradskog vijeća. Naravno i JP Parking.

S druge strane kada se radi manipulacijama širokim narodnim masama, medij pod kontrolom gradonačelnika citirao je izjavu Vernesa Subašića jednog od prosvjetnih radnika i organizatora skupa u kojoj navodno Subašić krivnju prebacuje na kanton.
Naime, na web.str. Grada stoji da je Subašić izjavio "kako je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK sve iskomlikovalo, jer su odbili prihvatiti praksu drugih kantona, u kojima je ovo pitanje riješeno na jednostavniji način".

Međutim, prema svim ostalim medijima Subašić je kazao “Skup je spontan i apolitičan. Ne želimo dozvoliti da se ovaj skup zloupotrijebi u političke svrhe. Ne ciljamo nikoga direktno, jer nama su svi krivi, počev od Gradske uprave, Gradskog vijeća, Vlade ZDK, jer su oni krivi za ovo stanje i odlazak mladih iz ovog grada i države”, kazao je Subašić.


Tako se protestno okupljanje zbog toga što prosvjetni radnici koji imaju zasnovan radni odnos do 15. augusta više ne mogu besplatno ovjeriti potrebne dokumente, a što je bio slučaj ranijih godina, ipak pretvorio u politički orkestriran događaj.
Prema dobro obavještenom izvoru bloga 32.vijećnik uprkos izraženoj "brizi" gradonačelnika, prosvjetari će morati sačekati neke bolje dane, od strane Gradske uprave započete su aktivnosti na zakazivanju hitne sjednice po pitanju vinjeta (kako bi ih ipak naplatili pod izgovorom spašavanja JP Parking od propadanja). Kako utvrdismo na početku članka "Odluku o stavljanju van snage donijelo je vijeće i ne može je mijenjati Gradonačelnik".
Gradska uprava i Gradonačelnik su u obavezi da primjenjuju Odluke Gradskog vijeća. A vijeće je jasno kazalo da su odredbe odluke o vinjetama stavljene van snage. Javno preduzeće neće zbog toga propasti jer će se pridržavati starog cjenovnika i svaka priča o propadanju javnog preduzeća je zaglupljivanje i manipulacija širokih narodnih masa.

Zaključak: Demonstracije prosvjetnih radnika su urodile plodom. Nakon svega, barem su imali priliku vidjeti ko manipuliše javnim mnijenjem.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...