četvrtak, 21. ožujka 2019.

Zašto građani Zenice treba da plaču na Međunarodni dan sreće ?

Obzirom na činjenicu da sam odlučio da u narednih 100 dana ne pišem kritičke osvrte ali isto tako i da je blog 32.vijećnik blog svih nas koji nismo u vijeću, na insistiranje Hasana Krehe, građanskog aktiviste prenosim objašnjenje zašto građani Zenice treba da plaču na Međunarodni dan sreće!?

Piše: Hasan Kreho

Zašto građani Zenice treba da plaču na Međunarodni dan sreće!?

Zato što im se po drugi put ( prvi put 1999. god. ) servira podvala tj. Ugovor o obavljanju komunalni djelatnosti na vremenski rok od 20 godina u kojem se građani tretirani po onoj narodnoj izreci "dok je ovaca bit će vune za šišanje".

Ponuđeni  Nacrt Ugovora za obavljanje komunalnih djelatnosti je  pravno u sukobu sa drugim zakonima u BiH i ima štetnih odredbi za građane Zenice.

Materijal za Javnu raspravu nije bio cjelovit i sveobuhvatan tako da se može reći da ova Javna rasprava nije zakonita i da je i dovela građane Zenice u zabludu.

Obrazloženje :

U Član 26. u tekstu Nacrtu Ugovora o obavljanju komunalnih djelatnosti piše :

Dodatak br. 1 ,

Elaborat o stanju i razvoju komunalnih djelatnosti

a što u materijalima za Javnu raspravu nisu ponuđeni i time dovodi u  pitanje njenu regularnost i zakonitost

 U tekstu Nacrta Ugovora o obavljanju komunalnih djelatnosti se pominje  Odluka o komunalnom redu  bez potrebnih detalja a koja  će biti  osnov za ponuđeni ugovor.

Ako se misli na Odluku o komunalnom redu koja je objavljena u Službenim novinama općine Zenica br. 7. od 12. 09. 2011. godine onda je prvo  trebalu nju izmjeniti  radi štetnih dijelova koji su u sukobu sa Zakonom o zaštit potrošača  u  Bosni i Hercegovini.

Ovaj Nacrt Ugovora za obavljanje komunalnih djelatnosti je skrojen po onoj narodnoj  " I vuk sit i ovce na broju".

Ko je vuk a ko ovce nije teško spoznati.

Zadnja nada za građane ostaje da vijećnici u Gradskom vijeću Zenica prilikom glasanja na Prijedlog Ugovora za obavljanje komunalnih djelatnosti glasaju protiv , a potom izglasaju  potrebnu odluku o izmjeni iz 2011. Odluke o komunalnom redu  pa onda da se ponudi novi tekst Nacrta Ugovora za obavljanje komunalnih djelatnosti za novu Javnu raspravu.


Navodim samo jedan diskriminacije građana iz Člana 114. Odluke o Komunalnom redu a to je  da se
Cijena odvoza kućnog otpada se formira prema površini stana što je  čista glupost.

Kakve veze površina stana ima veze sa količinom kućnog otpada koji  se odlaže???????

Gospoda  koja je predložila Nacrt Ugovora o obavljanju komunalnih djelatnosti trebala bi znati za jedinicu mjere za masu a to je  kg. ( kilogram ) pa da se cijena odvoza kućnog otpada formira  na osnovu njegove mase  a ne na osnovu površine stana.

Gradski vijećnici imaju priliku na narednoj sjednici Gradskog vijeća Zenica da  spašavaju  svoj obraz i novčanike građana koji su ih birali  na održanim lokalnim izborima 2016. godine

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...