četvrtak, 4. listopada 2018.

Ibrahim Emić: zabluda je opasna stvar, pogotovu kad počneš lagati sam sebe

Mnogi će se prepoznati u novom članku saradnika bloga 32.vijećnik ali se nadam da mu neće zamjeriti kao što su zamjerili meni. Jedni su poručili kako neće halaliti ko ne glasa za njih, drugi kako je haram glasati za one koji se njemu ne dopadaju. Ne brinite, ima ona narodna "da Bog haje što pas laje...."

Piše: Ibrahim Emić

Još par dana i eto istine, istine koja će zaboljeti one koji su u zabludi, dovodeći nekakve zvijezde-starlete i tako privlačili narod , govorili i obećavali brda i doline okupljenima a sve u cilju da pridobiju koji glas više na izborima.

S druge strane, malo se pričalo o onih pola kile kafe i kili šećera ili o onih stotinu maraka sa proteklih izbora. Istina, pojavili su se i dokazani sudionici kafe i stotinu maraka nadajući se da će ovoga puta i bez kafe i bez maraka ostvariti izborne pobjede pa makar one bile i jalove.

A narod ko' narod. Dođe na skup, pojedinci se raspituju, dijeli li se šta, joj vidi pjevaljke jest zgodna, lijepo se provedu ali sa mišlju, pričajte vi šta hoćete ali ja i moj čovjek znamo za koga ćemo glasati. Svaki skup bude sutradan ocijenjen kao veličanstven, sa najboljim kandidatima, sa sigurnom pobjedom na izborima. Za to vrijeme kandidati sa kompenzacionih lista mudro se smiješe zauzimajući prve redove pri tome kontajući kako će trošiti pare koje će dolaziti na njihov račun poslije izbora. Ovi sa liste poslije trećeg, četvrtog mjesta, pa sve do trideset i nekog, uložiše svoj novac u promotivni materijal, upaljače pet za marku, podsjetnice, hemijske olovke za jednokratnu upotrebu i mnogo toga beskorisnog. A moralo se i srediti malo, u Vaikiki, slabo u Granoff jer je preskup za njih, ali eto nije loše živjeti malo u oblacima pa makar se uletjelo i u crveno, a nadat je se, možda će narod prepoznati upravo njihovu ideju. I svi su lijepi na onim plakatima, i velikim i onim džambo kako ih nazivaju, kao pizzu u Bingu. Foto šop odradi svoje, više foto nego šop, ,,šop" su u moje vrijeme nazivali mušku frizuru, stavljali vikler da se na glavi dobije oblik sarme, frizuru koju je imao i Džems Din. Malo ih je danas sa takvom frizurom, većinom su sa frizurom ala Jul Briner, uostalom kao i pratioci ,,vođa" koji pored te frizure imaju i nekakvu spiralnu žicu umetnutu u uho. I to je valjda neka vrsta minđuše za uho koje zlatar nije probušio. U nedjelju navečer bit će hladnog tuširanja za mnoge. Baš kao što kladioničar poslije završene utakmice kaže, znao sam, jesam budala što sam stavio x prvo poluvrijeme, trebao sam igrati opciju svi dobijaju, svi gube, svi x, ali te opcije nema, pojela maca, trebaju i vlasnici kladionica zaraditi.

Gubitnici će izmišljati nekakve izborne prevare, žaliti za izgubljenim parama, plakati na ramenima onih koji će ih tješiti i govoriti , mogli smo za te uložene pare kupiti dobru zimnicu pa čitavu zimu grickati, ogrijev smo zanemarili, nismo ga na vrijeme kupili, a one plakate slabo gore, slabo daju energije, nisu kao ova naša Bosanska bukovina po kojoj smo i u svijetu poznati, čak se i vicevi o bukvi i Bosancu pričaju.
Doći će nova vlast koja će izabrati koalicione partnere baš kao što je i Ševala nekada birala svoje , i sve Jovo nanovo do slijedećih izbora. Zima je duga, grijanje još nije riješeno, a pored toga neke čeka hladan tuš, jer zabluda je opasna stvar, pogotovu kad počneš lagati sam sebe, kad sebe uhvatiš u laži a narod te pročita kao bukvar, i to onaj stari, C cipela, Dž džak, Osa sisa so....

I zaista, svi mi znamo za koga ćemo glasati, samo mudro šutimo, ali eto , pisac ovih redova će glasati za SNAGU NARODA, demokratski je to , i  reći i učiniti a ostali, brate svako prema svome nahođenju, prema svojoj želji, prema svom utisku ko će mu dati bolje uslove života na ovim našim lijepim prostorima.
I treba u ponedjeljak čestitati pobjedniku, poželjeti mu uspjeh u radu, kako bi popularno rekli, za dobrobit svih nas u našoj BiH...


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...