srijeda, 22. kolovoza 2018.

Javni toaleti, kante za smeće, seoske ceste, privatni putevi i gradski trgovi...

Sigurno ste već imali priliku čitati kako je gradonačelnik Leskovca (Srbija) Goran Cvetanović svečano otvorio javni toalet, i to ni manje ni više nego na Svetoilijskom groblju, na kojem je, usput, održao konferenciju za medije.

Upitan da li mu scena na groblju s novinarima, kamerama, foto-aparatima i gradskim čelnicima deluje pomalo morbidno, Cvetanović je kazao da u to groblje „40 godina nije ništa ulagano“ i da on kao gradonačelnik ima „obavezu da se brine o svim društvenim segmentima“.

Dakle, skoro svaki grad u regiji ima po jednog gradonačelnika koji smatra da su građani 40 godina u mraku i da im je njegovim dolaskom „svanulo“. Da njihovi prethodnici nisu bili u stanju okrečiti sve što je izgrađeno u komunističko doba, „doba mraka“, tako da su javni toaleti, seoske ceste i gradski trgovi koji se finansiraju narodnim parama postali idealno sredstvo za predizbornu kampanju. Predstavljaju se kao da ih prave parama iz vlastitih džepova.... Kod „privatnih puteva“ ponekad izostanu slike i presijecanja vrpci zato što su privatni i ne vode nikuda. Bilo bi previše... 


Ali zato im npr. otvaranje novih kontejnera za smeće ne izgleda previše. "Ako već ne ide otvaranje novih radnih mjesta ili otvaranje ka svijetu, neka bar otvaraju kante za smeće", piše jedan od medija koji su objavili vijest iz Kosovske Mitrovice.

Prema važećim bh zakonima, predizborna kampanja više od mjesec dana pred izbore je protuzakonita, ali to za Grad Zenicu ne važi. U Zenici kampanja traje još od spektakularnog najavljivanja rješenja gradskog grijanja kojeg ni ove godine neće biti. Naime, radovi još uvijek nisu započeli niti je objavljen tender a niti ga više iko i spominje. Grijanje ne ulazi u ovu predizbornu kampanju jer bilo kakvo obećanje ili riječi utjehe za narednu sezonu grijanja bila bi očita laž.

Međutim, nije laž da Grad Zenica planira raditi uređenje gradskog trga Radakovo, čiji radovi se finansiraju iz budžetske kase Grada, za koje je izdvojeno 136.800,00 maraka a koštat će 140.140,00.

Početak radova je objavljen, slikao se ko se treba slikati i na tome se i završilo.

Inače, trg se već godinama nalazi u dosta lošem stanju, dosta ploča je polomljeno a od početka radova još gore. Deset dana je prošlo, ostalo još 50, radovi se više ne izvode. Predviđeno je da radovi traju 60 dana, a koliko će trajati zavisi od više faktora. Jedan od njih je, da jedna te ista mašina ne može biti na mjestu gdje se izvode radovi i istovremeno na drugom mjestu, gdje se gradonačelnik slika i najavljuje neke druge radove.















Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...