četvrtak, 30. kolovoza 2018.

Boris Britvar: nije sporna gradnja i nove investicije, sporna je činjenica da je od strane većine gradonačelnika nametnuto mišljenje da je sve na prodaju

Očekivati mogu, građani se mogu i nadati, to su uvijek mogli. Ali, mogu li je dobiti? Pravna sigurnost se ne dobiva pojedinačnim saopštenjima već zajedničkim djelovanjem i opredjeljenjem ZA zakonitost. Ako nekim slučajem dođemo u fazu da se opredjeljujemo između zakonitosti i nezakonitosti nadam se da ćemo se svi opredjeliti ZA.

"Moramo zaustaviti urbicid naših gradova", kaže Boris Britvar, kandidat za Parlament Federacije BiH.


"Naša zemlja je u ratu evidentno proživjela urbicid, ali je ovaj posljeratni urbicid možda i teži, a on je odraz neplanske gradnje kojom se uništava gradska struktura sa nepopravljivim posljedicama", piše na svojoj primotivnoj fcb.stranici uz priloženu fotografiju "kuće na zgradi" koja je ne tako davno postala predmet interesovanja brojnih medija u zemlji i regionu.

- Sama riječ urbicid ili gradoubojstvo u današnje vrijeme nas prije svega asocira na građevinski kriminal, destrukciju, devastaciju, dezintegraciju, što suštinski izaziva osjećaj pravne nesigurnosti građana obzirom da je urbanizam postao sredstvo za zaradu, a ne cilj kojim se teži postići zadovoljstvo građana.

Nije sporna gradnja i nove investicije, sporna je činjenica da je od strane većine gradonačelnika nametnuto mišljenje da je sve na prodaju, a regulacioni planovi ako uopšte postoje se mijenjaju prema "željama" investitora, apsolutno ne vodeći računa o gradskim vrijednostima i usklađenosti arhitekture novih građevina sa okolinom. Sve ovo je moguće zato što važeće zakonske odredbe ne utrvrđuju gotovo nikakvu odgovornost državnih službenika za izdavanje odobrenja za građenje suprotno odredbama Zakona o prostornom uređenju i građenju.

To možemo promijeniti ZAJEDNO I TAČKA, stoji u Britvarevom obraćanju.








Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...