ponedjeljak, 26. lipnja 2017.

I prosvjetni radnik može biti ovca?!

Već sam pisao kako ne znam, stvarno ne znam zašto se ne pobune, zašto ne traže, ako već neće posao na neodređeno vrijeme da se na konkurse prijavljuju jednostavnim slanjem CV-a na adresu škole, a tek po izboru kandidata odnosno obavijesti da je kandidat primjen dostavljaju dokumente, kao u slučaju ljekarskog uvjerenja. Naravno, uz to da te iste dokumente ne moraju ovjeravat svake godine u određenom terminu kada ovoj nezasitoj bandi treba da se slije najviše novca u već osiromašene budžete.

Podsjećam, još od 1996. godine pred svaku novu školsku godinu prosvjetni radnici se iznova javljaju na natječaje. Tako već 18 godina. Svaki avgust prosvjetarima donosi neizvjesnost. Nikada nisu načisto, hoće li na posao ili na Zavod za zapošljavanje?! U osnovnim i srednjim školama na području ZDK trenutno radi skoro 4.000 nastavnika. Svake godine posao dobije skoro 1.000 nastavnika, koji po završetku školske godine, zbog ugovora na određeno, dobiju otkaz. Direktori trguju radnim mjestima a prosvjetari zbog konkursa na određeno vrijeme svake godine mijenjaju i mjesta prebivališta, jer poslove dobivaju sad ovdje, sad ondje. Kriteriji, pozitivna diskriminacija, intervjui, ovjera dokumenata i redovi od ranih jutarnjim sati pred gradskim službama....

Nisam nikada ni pomislio da i prosvjetni radnik može biti ovca, ali izgleda da može. Pored svih tih “kriterija” po kojima vrše pozitivnu diskriminaciju i štimaju konkurse, ako bi kojim slučajem imali sreće i bili slučajno primljeni na jedan od rijetkih konkursa na neodređeno vrijeme onda ih znaju i vješto izbjegavati i dovoditi u situaciju da odustanu od tako željenog posla.

Nesvakidašnji slučaj zabilježen je u Bihaću, tačnije u JU OŠ ”Kamenica” nakon konkursa iz novembra prošle godine. Nakon što se osporavala realizacija konkursne procedure Ministarstvo za obrazovanje Unsko – Sanskog kantona je moralo izdati rješenje koje je obavezujuće, a u kojem, između ostalog stoji da je na osnovu utvrđenih činjenica mišljenje Ministarstva da je Komisija za izbor nastavnika, stručnih saradnika, saradnika i ostalih uposlenika JU Osnovna škola “Kamenica” Bihać izvršila ispravno bodovanje kandidata za radno mjesto pedagog škole, te da Školski odbor može donijeti konačnu listu primljenih kandidata.

Školski odbor je donio svoju odluku ali od novembra prošle godine Zeničanka i pored direktorove Odluke o prijemu u stalni radni odnos još uvijek nije dobila Rješenje o zasnivanju radnog odnosa niti je obavještena kada može početi s radom. Šta na to kažu u Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja? Njihov predsjednik, Selvedin Šatorović, javnosti poznatiji kao predsjednik Upravnog odbora NK Čelik nema vremena ni da se javi pomenutoj zaposlenici a kamo li da reaguje i zatraži sprovođenje Odluke o prijemu kandidata na radno mjesto pedagoga škole. Pretpostavljam da je zauzet reprogramom dugova nogometnog kluba i lobiranju gradskih vijećnika, no to nije razlog da ne izvšava obaveze kao predsjednik sindikata. Ukoliko je zaista nemoćan da radi oba posla neka da ostavku, ionako mu ovo s nogometnim klubom ne ide od ruke i moglo bi se desiti da NK Čelik završi u stečaju. Zeničanki preporučujem dobrog advokata i tužbu protiv odgovornih, ako treba i predsjedniku a ostalim prosvjetarima da još jednom pročitaju članak.

Da ne duljim, prosvjetne radnike je po svoj prilici spucala letargija, sindikat nezainteresovan, a njegov predsjednik trčkara za loptom i po navici, lovom iz budžeta. A Vama koji sve to mirno posmatrate mogu ponovo poručiti, dragi moji prosvjetni radnici ukoliko mislite da vam je silovanje neizbježno, lezite i uživajte u njemu"!?



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...