petak, 27. siječnja 2017.

Ko politizira, a ko manipuliše zeničkom javnošću oko projekta “Plava voda”?

Tenzije oko projekta “Plava voda se ne smiruju. “Projekat Plava voda je aktuelan od davne 1980.godine pa 1990. i 2005. godine”, kažu u Vladi Zeničko dobojskog kantona i pozivaju Muniba Huseinagića da ne politizira ovaj humani projekat.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je svjesna značaja ovog projekta, kojeg je podržavala i dalje ga podržava ali u skladu sa Zakonom o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH, traži od Gradskog vijeća Zenica garancije za povrat kredita na iznosu od 470.800,00 EUR.

Iz gore navedenog da se zaključiti da to što vlada traži garancije od gradske vlasti ne znači da ga ne podržava.

Tragom informacije o tom projektu vidim kako gradonačelnik Zenice optužuje imenom i prezimenom poslanike Skupštine ZDK-a. Naime, u njegovom obraćanju javnosti putem društvene mreže fejsbuk stoji :”Danas na Radnom predsjedništvu kantonalne skupštine protiv uvrštavanje projekta Plave vode na dnevni red bili su Ivo Tadić(HDZ), Damir Jukić(HDZ),Ibrahim Avdagić, Jasmin Duvnjak i Ibrahim Plančić(SDA), Amir Ganić (A-SDA) nije htio glasati, dok Besim Avdić(SDA) nije bio prisutan.

Za dopunu tačke na dnevni red glasali su: Munib Husejnagić(SDP), Ismet Sarajlić(SBB), Midhat Delić (DF), Hasan Handžić(SBiH) i Draženka Subašić(DF)”.

U želji da čitaocima bloga 32 vijećnik ponudim i drugu stranu priče kontaktirao sam Jasmina Duvnjaka, poslanika Skupštine ZDK-a. Na pitanje može li se znati zašto je bio protiv uvrštavanje projekta Plave vode na dnevni red Duvnjak je odgovorio: “Tebi svaka čast i poštujem tvoje čitaoce, ali za tog gospodina teško da nakon bezočnih laži imam finu riječ”.



 - Tačka je nepravilno koncipirana i kao takva ni formalno pravno nije mogla ići. Nema dileme, ja sam za Plavu vodu. Bivši gradonačelnik rahmetli Husejin Smajlović nam je to u amanet ostavio.

Znači, tačka sama po sebi ne bi ništa riješila, nego bi samo u ponedjeljak se diskutovalo bez koristi. Gradska uprava svoj nerad i sporost u ovom projektu koji je započeo naš gradonačelnik Husejin Smajlović ne može prebacivati na Kanton. Mi smo za Plavu vodu, i mislim da ćemo u konačnici, nakon što utvrdimo instrumente osiguranja kredita (garancije) na relaciji Grad - Kanton, dočekati realizaciju tog visedecenijskog sna svih Zeničana. Sve ostalo je rijaliti šou u režiji gospodina Fuada Kasumovića, zaključuje Duvnjak.

Ko politizira, a ko manipuliše zeničkom javnošću teško je reći.Činjenica da je odmah po završetku zasjedanja Radnog predsjedništva Skupštine ZDK-a po hitnom postupku zakazana hitna sjednica Gradskog vijeća koja će se održati 30. januara 2017. godine (ponedjeljak) sa početkom u 9,00 sati, u velikoj sali Grada Zenica nam govori da se od izbora na ovamo sve češće zakazuju hitne sjednice, a koliko koristi će građani Zenice imati, vrijeme će pokazati.


Kako je istaknuto u saopštenju Vlade ZDK-a, na tu vodu se čeka od davne 1980.godine. Ako se u jednoj hitnoj sjednici ili proceduri bez garancija kreditne sposobnosti riješi toliko očekivani projekat biće to novo svjetsko čudo. Na građanima je da čekaju. Kad su mogli sve te godine, mogu još koji mjesec...

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...