četvrtak, 4. travnja 2013.

Ugledajte se na Zeničane “gospodo” !

Sudeći po svemu što se dešava u glavnom gradu, najbolje bi bilo da se radnici Gras-a ugledaju na Zeničane, odnosno na radnike "Zenicatrans - prevoz putnika”, preduzeću koje ima oko 190 radnika a poslove obavlja s 54 vozne jedinice. 

Tu i tamo dešavaju se nepravilnosti za što odgovornim smatraju upravu preduzeća koje je u vlasništvu Općine Zenica ali uglavnom šute.

Radnicima Gras-a kasne tek dvije plate i diglu frku, radnicima Zenicatransa duguju mnogo više (možda čak i šest plata) al’ se ne bune.

Građani Sarajeva onako nezadovoljni kažu da će doći pred centralu Grasa i izbaciti vozače i direktora napolje.

Zeničani znaju završiti u Kantonalnoj bolnici Zenica sa prelomom rebara kada autobus naglo zakoči na pješakom prijelazu, međutim, ne pada im na pamet da zbog toga biju direktora ili vozače.

Vlada Kantona Sarajevo naredila je procesuiranje odgovornih iako je i sama kriva za stanje u firmi, neisplaćene plaće i neuplaćene doprinose, jer im se svake godine servira izvještaj o poslovanju.

Nikako da se ugledaju na Zeničane, da to urade na zakonit način i prikažu da su radnici uništili sami sebe. 

Kupite im deset novih tramvaja kineskog proizvođača i sačekajte da vrijeme uradi svoje!?

Nakon što su Zeničani “dobili” deset novih autobusa kineskog proizvođača "Higera" vrijednosti 2,2 milijuna KM, a sredstva su osigurali po 50 posto, Općina Zenica i "Zenicatrans - prevoz putnika" putem kreditnog zaduženja, pretpostavka je da će vrijeme uraditi svoje.



foto: ilustracija 7 dana.info

Naime, pored činjenice da je poslovanje ovog Javnog komunalnog preduzeća sa iskazanim gubitkom od 1,35 mil. KM teško je biti optimista da će biti u stanju plaćati dospjele rate za kredite. 


Nakon svega, Zenički načelnik smatra da su radnici svojim tužbama na ime razlike plata iz ranijeg perioda prema kolektivnom ugovoru ozbiljno ugrozili opstanak ovog javnog preduzeća. 
Pa da, oni bi plaće po kolektivnom ugovoru i još da i rade…. Prema mišljenju načelnika oni bi trebali “da prestanu razmišljati da će odnekud dobiti para”. 

 Tu se “nameće” zaključak, da bi bilo najbolje da pristanu na isplatu minimalnih plaća jer i ako dođu u situaciju da ih prodaju privatniku, ionako će im plaće biti minimalne.

Vi bi pravednije društvo? Pravednije društvo je socijalistički i komunistički cilj, htjeli ste kapitalizam i demokratiju! Eto vam ga!

Dakle, prestanite razmišljati o platama, inače slijedi promjena politike u oblasti javnog prijevoza…


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...